Vijesti / Izbori

IZETBEGOVIĆ NA VELIČANSTVENOM SKUPU U ZENICI: OVI IZBORI SU NAJVAŽNIJI OD RATA, NAŠ NAROD TO OSJEĆA I ZAJEDNO IDEMO U VELIKU POBJEDU

Objavljeno: 27.09.2022. u 21:22

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici održan je veliki skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je pred nekoliko hiljada okupljenih istaknuo da je Zeničko-dobojski kanton u mnogo čemu najbolji u BiH. Također je podsjetio na dobre rezultate rada Vlade ZDK i Vlade FBiH u proteklom periodu, koji se ogledaju u konkretnim ekonomskim pokazateljima.

- Tamo gdje je SDA, urađen je dobar posao. Nažalost, u jekim gradovima gdje na vlasti nije SDA, poput Zenice, SDA ne vodi procese. Prave neprincipijelne koalicije samo da bi izbacili iz vlasti SDA. Ne vjerujem da ste zadovoljni onim što je urađeno, odnosno onim što nije urađeno u Zenici. I svoj sud o tome ćete reći u nedjelju – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović da je u proteklom periodu obišao cijelu BiH, te da se na svakom pedlju i na svakom skupu SDA osjeti posebna atmosfera koja najavljuje veliku pobjedu SDA.

- Uz Božiju pomoć i uz podršku naših dobrih, osviještenih i odanih patriota, idemo ka rezultatu koji garantuje pozitivni preokret u sudbonosno važnom mandatu koji je pred nama. Od završetka rata nije bilo važnijih izbora. I naš narod to osjeća i zna. Potrebna nam je velika pobjeda kako bismo zaustavili retrogradne snage i pokrenuli zemlju u pravom smjeru. Idemo zajedno u veliku pobjedu – poručio je Izetbegović.

Od građana je Izetbegović zatražio 350.000 glasova, a zauzvrat je zagarantovao mir, sigurnost, stabilnost i snažan ekonomski razvoj.

- Garantujemo jer to možemo. SDA je politički i ideološki monolit, težak i stamen poput stećka, sa emocijom, sa historijskim referencom, sa prekaljenim kadrovima – kazao je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na činjenicu da su Bošnjaci u proteklom periodu postali nezamjenjiv politički faktor, ali da je taj status plaćen krvlju i da se zbog toga ne smije izgubiti.

- BiH i njene granice će nadživjeti sve dušmane, i stare i nove. Neki su već otišli pod zemlju, neki u haške kazamate, a mi smo večeras ovdje na Trgu Alije Izetbegovića – izjavio je Izetbegović.

Za susjedne zemlje je kazao da će morati naučiti poštivati integritet i ugled BiH, ali i međunarodne obaveze. Naglasio je Izetbegović da je put ka članstvu u NATO-u jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH, te da je, zahvaljujući istrajnosti SDA na početku tekućeg mandata, taj put nastavljen uprkos otporima SNSD-a.

- Nalazimo se u Akcionom planu za članstvo u NATO-u. Možemo sutra osvanuti kao NATO članica. Za to se pobrinula SDA jer nismo dopustili formiranje Vijeća ministara dok nije usvojen Program reformi koji je to omogućio – istaknuo je predsjednik SDA.

Uputio je Izetbegović poziv političkim oponentima SDA da prestanu sa napadima na najjaču patriotsku i stožernu bošnjačku stranku, te da se pridruže u borbi za državu BiH, njene interese i interese naroda.

- Samo složni možemo zaustaviti nasrtaje na ovu zemlju. Samo složni možemo napraviti prosperitetno društvo i zemlju u kojoj mladi ljudi žele ostati. Ali i mi i vi znamo da nas nećete poslušati dok vas ne pobijedimo, dok vas narod ne prisili da krenete u pravom smjeru. A to će se, sa Božijom pomoći, desiti u nedjelju, 2. oktobra – kazao je Izetbegović.

Na skupu su se također obratili potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, predsjednik Gradskog odbora SDA Zenica Nezir Pivić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević, nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra i nosilac liste SDA za Skupštinu ZDK Alija Ogrić.