Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti ima krucijalnu važnost u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Prije tačno 27 godina građani Bosne i Hercegovine iz reda svih naroda snagom svoje demokratske volje podržali su ideju suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive. Ta ideja i danas je najbolji putokaz za modernu i evropsku Bosnu i Hercegovinu.

Nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine koje su građani demokratski izabrali, najbolji sinovi ove zemlje su odbranili od brutalnih nasrtaja vojne agresije. Braneći bosanskohercegovačke gradove i sela, pripadnici Armije R BiH su branili ideje slobodnog svijeta, što je vrijednost koja obavezuje sve kasnije generacije.

Nema boljeg okvira za sve bosanskohercegovačke narode i građane od suverene i nezavisne BiH, čije demokratske institucije imaju zadaću da služe njihovoj volji i interesima. Zajednički interes svih u BiH jeste izgradnja stabilnosti, ekonomski i infrastrukturni razvoj i dalji napredak ka članstvu u euroatlantskoj zajednici sigurnosti i prosperiteta.

Svim građankama i građanima od srca čestitam Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.