Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je današnji sastanak sa Pokretom demokratske akcije (PDA) ocijenio kao veoma dobar te da je postignut visok stepen saglasnosti o bitnim prioritetima.

– SDA je predala PDA-u prijedlog programa rada za sljedeći mandat. PDA je već istakla neke svoje prioritete. Postoji saglasnost, prije svega oko toga da treba prioritetno spojiti nekom kvalitetnom cestom Sarajevo i Tuzlu – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je istaknuo pitanje iskrenosti saradnje, što je, tvrdi, prioritet u slučaju eventualnog formiranja vlasti sa ovom strankom.

– Preglasavanje redovno uspori i zaustavi donošenje bitnih odluka, tako da će to po nama biti jedna od ključnih odluka – izjavio je Izetbegović, prenosi portal Faktor.

Izetbegović je, govoreći o potencijalnim koalicijama i mogućnosti formiranja vlasti sa Demokratskom frontom, kazao da je razgovarao sa predsjednikom te stranke Željkom Komšićem, ali nije stekao dojam da je Demokratska fronta u potpunosti spremna da krene u realizaciju te mogućnosti.

– Ukoliko bi došlo do takvog obrata, SDA je već u oktobru pozvala na to da se napravi što širi blok. SDA je raspoložena ući sa svima i napraviti jako široki front tako da bi bilo što manje onih koji koče put BiH ka članstvu u NATO-u i EU-u, što manje onih koji koče reforme, ali je u ovom času prerano govoriti o ovome. Čekat ćemo odgovor Demokratske fronte, da li su oni zaista raspoloženi da uđu u koaliciju – pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik PDA Mirsad Kukić je podsjetio da su već ranije održani sastanci sa predstavnicima SDA te da je već postignut određeni stepen saglasnosti.

– Današnji sastanak je bio sadržajan i izuzetno korektan. Veliki stepen saglasnosti je postignut – izjavio je Kukić.

Kukić je, govoreći o prioritetima PDA, istaknuo izgradnju termoblokova te raspodjelu prihoda od poreza.