Danas je na gradskom trgu u Gornjem Vakufu održan skup Stranke demokratske akcije. Okupljenim građanima i simpatizerima SDA obratili su se predsjednik SDA Bakir Izetbegović i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Čast mi je biti u herojskom Gornjem Vakufu. Vi znate najbolje šta ste ovdje prošli prije 25 godina, kakve ste borbe iznijeli braneći Bosnu i Hercegovinu. I uvijek sretnem nekog heroja kada ulazim u Gornji Vakuf. I uvijek se nanovo iznenadim kako se ne vidi na herojima od kakvog su materijala napravljeni. Ne vidi se na prvi pogled. Uvijek se Bosanci, Bošnjaci, iako samozatajni, pokažu, pokažu ko su i šta su kad zatreba, onda se povuku. I SDA je slična. Bori se, rizikuje, iznosi najveće terete, rizike, ali ne zna da se hvali”, kazao je.

Kazao je da je malo da SDA ima 20 ili 25% u parlamentima, te pozvao građane da snažno podrže i povećaju kapacitet SDA na izborima.

“Dosta je laži i razjedinjavanja. Moramo okupiti snagu, slijedi težak period. Nije ovo što priča Dodik bezazleno. Promijenila se situacija, i globalna i ova na Balkanu. Sve su bezobrazniji, sve su drskiji. Samo jaka stranka, sa jakim vođom gore u Predsjedništvu može to zaustaviti. Svi za Šefika”, kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na protukandidate iz SDP-a i SBB-a, kazavši za prvog da je neiskusan, da ne može voditi državu i biti na čelu Oružanih snaga, jer je izbjegao vojsku i živi u komforu, dok je za drugog kazao da je optužio Bošnjake i Aliju Izetbegovića za početak rata i da se to ne prašta.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da narod razumije da je SDA kičma ovoga naroda i liderska snaga ovoga naroda.

“Vi u Gornjem Vakufu gradite dobre međuetničke odnose. I ja to poručujem svakoj sredini u BiH. Borite se za prava prije svega svakog čovjeka. Neka svaki čovjek ima isto pravo bez obzira kako se u etničkom smislu izjašnjava i neka se onda izjašnjava kako ko misli da treba. I budimo svi i u Gornjem Vakufu i diljem Bosne i Hercegovine, više Bosanci i Hercegovci, građani ove zemlje, volimo ovu zemlju, jer je to kompatibilno jedno s drugime”, kazao je Džaferović.

Kazao je da je politika SDA politika reintegracije zemlje, kroz jačanje državnih institucija, te kroz uvođenje BiH u Evropsku uniju i NATO savez.

“Politikanti ne donose odluke, oni se dodvoravaju ljudima da bi ljudi za njih glasali. A državnici vode računa o državi i narodu. SDA je stranka državnika. SDA ima viziju i hrabrost i zna donositi odluke, uvijek radi toga da bude dobro našoj državi BiH i našem narodu”, kazao je Džaferović.

Press centar  SDA