Sastanak stranačkih delegacija održan je u Centralni SDA, a predvodili su ih Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Razgovori o Izbornom zakonu se nastavljaju, kao i o formiranju federalne vlasti. Konkretnih dogovora večeras nije bilo, niti se očekivalo da će ih biti.

Evropska komisija je u Mišljenju (Avis) pred Bosnu i Hercegovinu stavila 14 prioritetnih uvjeta koje mora ispuniti naša zemlja prije početka pregovora o članstvu. O ispunjavanju tih uvjeta je, također, bilo riječi večeras na sastanku. Stranke su već ranije saopćile da će na svakom od pitanja - Izborni zakon, formiranje vlasti, kao i uvjeti Evropske komisije, raditi stranački timovi.

Večeras se ništa posebno nije desilo, odnosno nije dogovoreno, ali zadržali smo se tri sata. Dvije grupe su radile paralelno, pojasnio je Izetbegović.

- U međuvremenu sam razgovarao sa Palmerom (specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer). Oni insistiraju na tome da se uspostavi interresorna radna grupa koja će raditi ovaj posao koji trenutno rade samo dvije stranke. Insistirao je na tome da se hitno u Parlamentu BiH uspostavi interesorna radna grupa - kazao je Izetbegović.

Dodao je kako postoje "kojekakve insinuacije u vezi sa ovim našim sastancima".

- Da se tu dogovaramo o trećem entitetu i kojekakve gluposti, a takvo nešto nije ni pominjano. Mi pokušavamo pomiriti dva principa na kojima ova država počiva i finkcionira - građanski i etnički princip - kazao je Izetbegović.

Suština je dogovoriti se kako se odlučuje "kada smo građani, kako kada olučujemo kada smo kao narod".

- Imamo diskriminaciju u BiH kada su u pitanju manjine, imamo diskriminaciju, kako tvrdi HDZ, u odnosu na jedan narod kojima drugi biraju predstavnike i imamo diskriminaciju u odnosu na većinu. Evo u Federaciji većina ne može uspostaviti novu strukturu vlasti jer je manjina u Parlamentu, ne manjina kao narod. Ne može se popuniti Ustavni sud FBiH. Imamo razne diskriminacije i to traži majstorluk i ekspertni i politički, da se ta stvar uredi. O tome na ovim sastancima pričamo, u tome pokušavamo naći balanse - rekao je predsjednik SDA.

Na pitanje novinara da li je danas ipak bilo nešto novo i konkretno na sastanku, Izetbegović je kazao da je novo to što HDZ shvata da se ipak neće moći dalje bez manjih ustavnih promjena.

- Bez njih nećemo moći uraditi ništa ni u Federaciji, ni na državnom nivou. Uostalom, to su danas rekli i prijatelji iz Amerike. Oni insistiraju i na tome da se predstavnici Centralne izborne komisije uključe u tu interresornu grupu. Ima pomaka - potvrdio je Izetbegović.

Kad je u pitanju federalna vlast, pojasnio je da će se nastojati doći do rješenja koje podrazumijeva novu strukturu, a ako to ne bude moguće, SDA će insistirati na popunjavanju Vlade FBiH sa dva ministra koji sada nedostaju.

- Bez toga će se teško nastaviti pregovori - dodao je lider SDA.

FAKTOR