Odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine da pokrene istrage protiv televizije Hayat i novinara Avde Avdića nastavak je pravosudnog progona onih koji se suprotstavljaju antidržavnim politikama.
 
Nakon pokretanja istrage protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića, saslušavanje predstavnika medija zbog prenošenja informacija koje nisu u interesu vladajućih nova je potvrda političke kontrole nad pravosuđem u Bosni i Hercegovini. 
 
Takvo postupanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine i SIPA-e u direktnoj je suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, Evropskom konvencijom o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda i standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja. 
 
Umjesto osiguravanja slobode izražavanja i medija, i zaštite novinara, što su uvjeti koje je Evropska komisija postavila pred Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, predstavnici aktuelne vlasti su sa neprimjerenih verbalnih pritisaka i prijetnji novinarima prešli na cenzurisanje i zastrašivanje medija i novinara zloupotrebom pravosuđa.
 
Indikativna je i zabrinjavajuća šutnja stranaka koje čine vlast na državnom nivou, a koje se deklarativno zalažu za evropski put Bosne i Hercegovine, ljudska prava, medijske slobode i depolitizaciju pravosuđa.
 

 

Umjesto pokretanja politički motivisanih istraga, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bi se konačno trebalo posvetiti procesuiranju odgovornih za podrivanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, negiranje genocida i sve opasnijeg bujanja organiziranog kriminala koji pokušava da ovlada državom.