Posljednje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima nudi da, nakon što je stigla manja isporuka ruskih vakcina za RS, „pomogne nabavku za Federaciju BiH“ predstavljaju licemjeran potez.

Dodikov čovjek na čelu Vijeća ministara Zoran Tegeltija se ni na koji način nije potrudio da organizira nabavku vakcina preko državnog nivoa, iako država Bosna i Hercegovina ima potreban novac i kapacitete za to. Razlog tome je očigledno Dodikova želja da se državni nivo vlasti pokaže kao nefunkcionalan, u poređenju sa entitetskim koji je navodno funkcionalan, jer je pod nerazjašnjenim okolnostima dobio isporuku ruskih vakcina.

Nedopustivo je da Dodik, s jedne strane, u vremenu pandemije drži u blokadi državne institucije, a s druge strane navodno „nudi pomoć“, s ciljem da produbi entitetsku podjelu u BiH i prikaže državne institucije kao nefunkcionalne i u konačnici izlišne. Sva destruktivnost te politike ogleda se u činjenici da su Dodik i Tegeltija spremni rizikovati zdravlje građana da bi postigli destruktivne političke ciljeve.