Tvrdnja Milorada Dodika da „Hrvatima treba dati treći entitet i da bez toga nema BiH“, drska je zamjena teza, kojom se dodatno želi produbiti kriza i dobiti podrška radikalnih krugova u hrvatskom narodu za vlastitu antiustavnu politiku.
 
Kada bi nove etničko-teritorijalne podjele u BiH bile moguće – a nisu, Dodika bi se dalo pitati i koji dio teritorije entiteta RS je planirao uključiti u tzv. treći entitet?
 
Licemjerno je da „velikodušna“ ponuda o „trećem entitetu“ Hrvatima stiže iz RS, iz kojeg su, zajedno s Bošnjacima, etnički očišćeni i gdje ni 25 godina nakon rata ne mogu da ostvare osnovna ljudska i ustavna prava.
 
Umjesto nesuvislih tvrdnji o potrebi formiranja trećeg entiteta, vlasti u entitetu RS, koje su pod punom Dodikovom kontrolom, trebalo bi da omoguće osnovna prava pripadnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, a prije svega zastupljenost u institucijama u skladu sa Ustavom.  
 
U entitetu RS prema popisu iz 2013. godine živi 14 posto Bošnjaka i 2,5 posto Hrvata, ali oni ni izbliza u entitetskim institucijama nisu zastupljeni u skladu sa tim brojevima ili popisom iz 1991. godine, što je pravo koje im po Ustavu pripada. Primjera je mnogo, a najdrastičniji su u MUP RS-a i javni servis RTRS, gdje se pripadnici drugih naroda mogu nabrojati na prste jedne ruke. 
 
Zato je vrhunski Dodikov cinizam da „brine“ o pravima Hrvata u Federaciji BiH, gdje su zastupljeni više nego ih po popisu ima, a da istovremeno vlasti pod njegovom kontrolom provode diskriminaciju i svojevrsni aparthejd nad Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS.

 

Novih etničko-teritorijalnih podjela unutar BiH neće biti, kao što ne može biti ni secesije, jednostranog vraćanja nadležnosti države na entitete, formiranja parainstitucija... Takva politika bespotrebno stvara tenzije, usporava ekonomski razvoj BiH, tjera mlade ljude iz zemlje i iscprljuje sve građane, bez obzira kojem narodu pripadaju i u kojem dijelu BiH žive. Stoga je krajnje vrijeme da Dodik u tome bude zaustavljen djelovanjem pravosudnih institucija BiH i sankcijama međunarodne zajednice.