- Anticivilizacijski, bahato i nemoralno je tražiti od žrtava nad kojima je počinjen, dokazan i presuđen genocid da prihvate ukidanje zakona koji predviđa kažnjavanje onih koji negiraju genocid i veličaju presuđene ratne zločince. Ako ti zahtjevi dolaze od predstavnika međunarodne zajednice onda je to nastavak izdaja započete u julu 1995. godine kada ste izdali stanovnike "sigurnih zona" UN Srebrenica i Žepa, kojima ste upravo vi preko Rezolucija UN-a garantovali sigurnost - kazao je Salkić.

Dodao je kako svako onaj ko prihvati ovakvu ucjenu bit će zabilježen u historiji kao izdajnik žrtava genocida, istine i pravde.

- Sa žrtvama genocida, istinom i pravdom ne smije biti trgovanja niti truhlih kompromisa. Međunarodna zajednica uvijek je popuštala pod ucjenama i pritiscima, uglavnom nasilnika, zbog čega nije ni intervenirala blagovremeno da spriječi genocid nad Bošnjacima "sigurnih zona", kojeg su počinila vojska i dijelovi policije pobunjenih bosanskih Srba - istakao je.

Salkić je pozvao međunarodnu zajednicu da umjesto ustupaka negatorima genocida pokrene aktivnosti na eliminaciji posljedica genocida na bazi presuda dva međunarodna suda, na šta ih, kako je kazao, obavezuje važeća Konvencija i Rezolucija UN-a.

- Samo eliminacijom posljedica genocida međunarodna zajednica može donekle saprati mrlju sa svoje savjesti zbog činjenice da je dozvolila pobunjenim bosanskim Srbima da počine genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima. Ako uopće i osjećaju grižnju savjest zbog takvog postupka 1995. godine. Ovo je vrijeme u kojem naši prijatelji i neprijatelji trebaju shvatiti da mi imamo kičmu i da nećemo prihvatiti danas, a ni u budućnosti, uspostavu anticivilizacijskih vrijednosti u našoj domovini Bosni i Hercegovini - zaključio je Salkić.

FAKTOR