Prijedlog Evropske službe za vanjsko djelovanje da Vijeće Evropske unije razmatra sankcije tek ako jednostrano preuzimanje nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS postane operativno ohrabruje destabilizirajuće snage. 

 

Takav prijedlog samo daje prostor vlastima entiteta RS da nastave sa realizacijom  antidejtonskih aktivnosti koje Bosnu i Hercegovinu vode u anarhiju i predstavljaju uvod u pokušaj secesije.

 

Sve postupke koji su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom Bosne i Hercegovine i važećim državnim zakonima neophodno je odmah zaustaviti kako ne bi došlo do eskalacije krize i narušavanja mira i stabilnosti. Evropska unija kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da iskoristi sve raspoložive mehanizme kojim će spriječiti kršenje Sporazuma. 

 

Pozivamo Vijeće Evropske unije da u skladu sa tom obavezom i u okviru postojećih instrumenata već na narednoj sjednici donese odluku o sankcionisanju odgovornih za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. 

 

Također pozivamo sve članice Evropske unije pojedinačno da se pridruže SAD-u u sankcionisanju onih koji ugrožavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, te da na taj način zaustave antidejtonske aktivnosti vlasti entiteta RS.