Vijesti / Arhiva

Bakir Izetbegović za STAV: Odlučno stati u odbranu države

Objavljeno: 19.09.2019. u 12:42


Predsjedavajući Doma naroda Par­lamentarne skupštine Bosne i Her­cegovine Bakir Izetbegović prošle je subote na 7. kongresu SDA jed­noglasno ponovo izabran za predsjednika najveće bosanskohercegovačke stranke. No, ništa u vezi sa SDA ne prolazi, a da ne bude popraćeno mnoštvom komentara, što je ujedno i ponajbolji dokaz koliko je ova stranka utjecajna i koliko se njezini potezi budno prate. U intervjuu za Stav predsjed­nik SDA komentira reakcije srpske politike na Programsku deklaraciju SDA, govori o jačanju separatističkih politika i Republici BiH kao dugoročnom cilju, pomlađivanju stranke, optužbama za dinastizaciju, o mo­gućnostima koje čekaju građane BiH uko­liko se nadvlada kriza…

STAV: Zašto srpsak i hrvatska politika, ali i dio zainteresirane javnosti, Programsku deklaraciju SDA doživljavaju „radikalnom“?

IZETBEGOVIĆ: Zato što veliki dio političkih predstavnika Srba i Hrvata želi da je tako shvati i tumači. Potrebno im je to za njihove interese, na liniji stare mantre kojom se raspoređuje krivica na troje za sve što je problem u BiH. Jedan dobar i benigan sadržaj se predstavlja agresivno-bošnjačkim kako bi se onda međusobom takmičili ko je veći branilac  svog naroda, srpskog ili hrvatskog, od takve „radikalne“ SDA. Ujedno to pokušavaju koristiti i kao alibi za svoje opasne politike, iako za to, naravno, nemaju nikakav argument. Još malo pa će Dodik najavljivati referendume i otcjepljenja i kada SDA kaže da je mlijeko bijelo. Ključno pitanje za predstavnike srpske i hrvatske politike jeste: a zašto ste protiv republike ravnopravnih građana i naroda?

STAV: Ovo nije prvi put da se u programu SDA pojavljuje Republika BiH kao dugoročni cilj politike koju vodi SDA. Znaju li uopće Dodik, Čović, Špirić, Ljubić… šta znači republika, znaju li da su Hrvatska i Srbija republike?

IZETBEGOVIĆ: Stavovi koji se ovaj put problematiziraju se već treći put ponavljaju u programskim deklaracijama SDA kongresa. Ujedinjeno Sarajevo kao glavni grad, multietničke regije bazirane na geografskim i saobraćajnim kriterijima, pravo svakog građanina da se kandiduje za svaku poziciju u strukturi vlasti, naziv Republika Bosna i Hercegovina, sve to je odavno istaknuto kao cilj i vizija SDA. Sve države u Evropi su ili monarhije, ili republike, bez obzira šta stajalo u njihovom imenu. Dakle, pravi se problem ni iz čega jer je nekima potreban problem sa SDA. Očigledno su na talasu islamofobije podigle separatističke snage u BiH koje žele da ušutkaju bosanske patriote, da ih natjeraju na autocenzuru, ili da ni iz čega naprave problem i razlog za  svađe, krize, razlaze. Dobar primjer za to je moja izjava od prije par godina da ćemo „jačati namjensku proizvodnju u komercijalne svrhe, ali i za ne daj Bože“. U Srbiji je sutradan zasjedao Savjet za nacionalnu bezbjednost, kiosci su bili puni novina sa naslovima „Izetbegović se sprema da ponovo kolje Srbe“, moje kolege u Predsjedništvu BiH Ivanić i Čović su na sjednici tražili da se to pitanje stavi na dnevni red, da se ispita je li istina da namjenska industrija u BiH jača, pa se pravila istraga kao da je namjenska industrija BiH neprijatelj ove zemlje, faktor koji je slabi. Nevjerovatno.

STAV: Srbi će prijetiti odvajanjem manjeg entiteta i pripajanjem Srbiji, što je bez sumnje antidaytonski čin. S druge strane, nije li Republika BiH dio preporuke Venecijanske komisije i uputa EU za započinjanje pregovora? Odnosno, ne može se reći da je Vaš dugoročni cilj mimo preporuka i pozitivne prakse Međunarodne zajednice.

IZETBEGOVIĆ: Naravno, dobar dio Programske deklaracije 7. Kongresa SDA je baziran na Mišljenju i preporukama Evropske komisije, na presudama Evropskog suda za ljudska prava, na ranijim stavovima Venecijanske komisije. Bosna i Hercegovina u dobroj mjeri funkcioniše kao republika, mada se tako ne zove, ali da bi to zaista i bila u punom kapacitetu potrebno je i Sejdiću, i Finciju, i Zorniću, i Pilavu, i svima koje oni zastupaju u svojim apelacijama omogućiti da učestvuju u onome što je „res publikum“, odnosno „javna stvar“. Za sada su uskraćeni tog prava, time je i bh. demokratija i republika krnja.

STAV: Prethodni Kongres je bio obilježen turbulencijama, dok je onaj subotnji, čini se, prošao mirno. Govorili ste o nadilaženju podjela u stranci, ali i prijelomnom trenutku. Je li 7. kongres SDA prijeloman?

IZETBEGOVIĆ: Prijelomno je vrijeme, historijski momenat u kom se 7. Kogres održao. U ovom mandatu ćemo odbraniti ustavnopravni sistem države, vladavinu zakona, zaustaviti napade na teritorijalni integritet zemlje i pokrenuti se snažno naprijed, ili ćemo ući u anarhiju i najtežu postdejtonsku krizu sa neizvjesnim raspletom. Pitanje slanja ANP je samo povod krizi, uzroci su puno dublji. NATO put BiH je veoma važan, ali on je u zastoju već devet godina, moglo bi se reći da aktivacija MAP-a može pričekati još tri godine, da ne trebamo dozvoliti da nas se prepirkom o slanju ANP uvuče i u zastoj evropskog puta, u zastoj svega drugog, u zastoj izgradnje infrastrukture koja upravo dobiva zamah, u blokadu rada parlamenata i državnih institucija, da time ulazimo u klopku itd. Međutim, to nije tako. Ovo što radi Milorad Dodik nije stvar trenutačnog inata i emocije, ovo je plan koji on provodi od pada Aprilskog paketa, radi ga koordinirano sa centrima moći van BiH. Ta separatistička politika postepeno hvata zamah i isprobava domete. Vrijeđanje Visokog predstavnika i ambasadora zemalja koje imaju najveći autoritet u PIC-u, dodjela entitetskih odlikovanja Karadžiću i drugim ratnim zločincima osuđenim za genocid, organizovanje protivustavnih referenduma, naoružavanje i militarizacija policijskih snaga, stalno ponavljanje da BiH nema budućnost, plan o otcjepljenju RS koji je ušao u zvaničan programski dokument SNSD prije tri godine, sve to je prošlo bez prave reakcije i sankcije. To ponašanje su amnestirali OHR, PIC i sudovi, i stoga će bivati sve egresivnije i drskije. Bolje mu se suporotstaviti odmah nego kroz godinu, dvije, pet. Prije ili kasnije ćemo morati istjerati stvari na čistac i odgovoriti na pitanje: može li separatistička politika SNSD nadjačati međunarodnu zajednicu, SAD, PIC, OHR, patriotske snage u BiH, može li nametnuti volju entiteta državi, može li srušiti Dejtonski mirovni sporazum, ustavnopravni sistem, vladavinu zakona, bazične principe na kojima počiva stabilnost svake države? Da bi odustao od ovih planova koji BiH i Balkan vode u nove konflikte, Milorad Dodik će sam sa sobom morati razriješiti dileme i provjeriti koliko je zaista snažan šta su mu dometi.

STAV: Govorili ste o pomlađivanju stranke, a primijećujemo li ispravno da niste skloni revolucionarnim iskoracima, već stranku usmjerujete evolutivno, postepeno je nadograđujući. Neki kadrovi se pripremaju, a neki tek sazrijevaju. Ne mogu se mladi uvesti preko noći, zar ne, moraju proći period sazrijevanja?

IZETBEGOVIĆ: Mladi su na nižim nivoima stranačkog organizovanja SDA prisutni sa preko 50%, ali taj procent opada kako se ide ka vrhu stranačke piramide. To je normalno, politika se dugo uči, vrh pripada seniorima. Ali potrebno je najtalentovanije mladiće i djevojke uvesti i u vrh, kako bi učestvovali u donošenju važnih odluka, unijeli svježe ideje i novu energiju, i učili od vodećih ljudi. I to smo uradili kvotama, osigurali smo prisustvo mladih i žena na taj način. Slično ćemo uraditi i sa uključivanjem Srba i Hrvata u rukovodna tijela SDA.

STAV: O jednoj činjenici se gotovo nikako ne govori. Vaš otac je bio na čelu SDA 10 godina, Vi ste 4 godine, a Sulejman Tihić 14 godina. Zašto Vam se onda u kontinuitetu podmeće spin i optužba za „dinastizaciju“?

IZETBEGOVIĆ:  Priče o dinastizaciji su notorna glupost. Ja sam svoju poziciju postepeno, uz snažne otpore, izborio i učvrstio. Trajalo je to, na oči javnosti,  preko deceniju. Pridobivao sam ljude, nisam ih disciplinovao. Bilo je teza da „u SDA ima previše demokratije“, nikada premalo, iz razloga što sam ja uvijek i nanovo pružao šansu onima koji su bili protiv mene. Slično sam postupao i prema rivalima iz drugih stranaka, prelazio preko teških riječi, pomirivao. Politika koju trenutačno vodim je kulminacija takvog odnosa. Slično je i sa mojom suprugom Sebijom, i nju su tretirali kao dio „dinastije“. Ali nije joj prezime, nego njena odlučnost i sposobnost omogućili da uvede red, rad i disciplinu u KCUS, da vrati enormne dugove kumulirane kroz decenije neodgovornog rada prethodnika. U samoj SDA je ispočetka imala jake otpore uglednih članova, smatrali su da je funkciju dobila na prezime. A onda je to slabilo, postupno se pretvaralo u podršku, pridobivala je ljude diljem BiH, i u subotu je dobila nevjerovatnu podršku za člana Glavnog odbora SDA, skoro 1.000 glasova. Osvojila je srca ljudi.

STAV: Je li na vidiku neka vrst krize u kojoj će se propitivati Daytonski mirovni sporazum sa ciljem da se postigne neki novi dogovor?

IZETBEGOVIĆ: Kriza se proizvodi sa takvim ciljem. Da se zamori međunarodna zajednica, da se zamore  Bošnjaci i svi oni koji nemaju alternativu kada je pripadnost BiH u pitanju, pa da se prihvate nove podjele, novi odnosi, entiteti, konfederacije…

STAV: Mislite li da BiH može postati istinski stabilna i mirna zemlja i bez prisustva ili sa smanjenom ulogom Međunarodne zajednice u BiH?

IZETBEGOVIĆ: Može se postići sve što je interes velike većine građana. A mirna Bosna je takav interes. Ovo što radi predsjednik SNSD je traženje „hljeba na pogaču“, i on to pokušava samo zato što misli da mu može proći, da je slaba odbrana. Ne radi to zato što su Srbi ili RS potlačeni, i zato to nema pravu snagu i neće dobiti pravu podršku. Srpski narod bi ga pratio ako osjeti da s lakoćom, bez teških rizika može doći do ostvarenja tih ciljeva, faktički do ratnih ciljeva. Zato je važno tvrdo stati u odbranu BiH, integriteta i suvereniteta zemlje, braniti Ustav, vladavinu zakona, i pobijediti u igri nerava.

STAV: Fascinantni su podaci koje ste premijer Novalić i Vi iznijeli na 7. kongresu. Rast od 3-4% BDP-a, najveći rast industrijske proizvodnje u srednjoj Evropi, suficit svih budžeta u Federaciji BiH, ispunjeno obećanje o 100 hiljada zaposlenih u prvom mandatu, uz stalne blokade, osporavanja, medijske spinove, napade. Šta je moguće ostvariti u naredne četiri godine?

IZETBEGOVIĆ: Ukoliko prevladamo krizu i formiramo vlast imat ćemo najveći integracijski, reformski i ekonomski napredak do sada. Sve o čemu smo pričali decenijama  sada se pokreće, prije svega masovna izgradnja. Građani BiH bi mogli uživati normalan životni standard, imati dobro pravosuđe, administraciju, zdravstvo, školstvo, voziti se dobrim cestama, biti članicom EU i NATO u relativno kratkom vremenu,  a najdalje u roku od osam do deset godina.

STAV: Na koji način mislite jačati pozicije bošnjačkog naroda, koji su to projekti ili pravci u pitanju?

IZETBEGOVIĆ: Sistematskom podrškom institucijama i pojedincima koji rade na afirmaciji bošnjačke kulture i identiteta, odbranom istine o stradanju i borbi našeg naroda kroz protekle vijekove, odbranom branilaca BiH koji su predmetom masovnog sudskog progona sa ciljem da se naprave vještački balansi spram dva prava, od Haškog tribunala presuđena UZP-a, srpskom i hrvatskom. Naučnici i kulturni radnici moraju dobiti prostor i sredstva, političari moraju biti aktivni i hrabri.

STAV: Početkom prošlog mandata krenuli ste entuzijastično, vjerujući prvo da ćete s DF-om ostvariti napredak, ali oni su se povukli. Sa SBB-om je sjajno krenulo, a zatim su sukobi obilježili ostatak mandata. Koju vrstu povjerenja, koju vrst kompromisa i dobre volje morate primijeniti ne bi li ovaj put uspjeli? Jer, jasno je, ako ova koalicija uspije, rezultati će biti sjajni.

IZETBEGOVIĆ: Opasnost su predizborne kampanje koje nas svako dvije godine uvedu u rivalstva i takmičenja, a to vodi u svađe i međusobna optuživanja. Nemam recepta za ovo pitanje, ali imam dobru volju da ispred stranačkih stavim interes naroda i države. A taj interes je kakva-takva sloga probosanskih političkih faktora.

STAV: Nazire li se rješenje u vezi sastvljanja vlasti na državnom nivou i očekujete li skoro preslagivanje vlasti u Kantonu Sarajevo?

IZETBEGOVIĆ: Vlast u Kantonu Sarajevo ispisuje svoju „domaću zadaću“, i pravi greške. I nema rezultat. Da nije uporne, i pomalo neobjašnjive podrše nekih amabasada, to društvo bi se već razišlo. Vjerovatno će to sve ići u paketu, i Vijeće ministara, i nova struktura vlasti na nivou Federacije BiH, i Kanton Sarajevo.

STAV

Razgovarao: Filip Mursel Begović