Jedina prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu, a time i entitetu RS, je politika Milorada Dodika. To se i danas jasno vidjelo tokom njegovog javnog istupa u Beogradu, gdje je ponovo prijetio “samoopredjeljenjem i otcjepljenjem”.

Srpski narod u BiH ne treba da bude zabrinut zbog Deklaracije SDA, jer se njome zagovaraju dijalog, konsenzus i ustavne reforme za koje je potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentu, s ciljem pune ravnopravnosti svih naroda i građana u BiH. I ništa se nikome ne nameće.

Ali, srpski narod u RS-u itekako bi trebao da bude zabrinut zbog isključive, prijeteće i avanturističke politike koju im nameće Milorad Dodik, a čije posljedice mogu biti pogubne, prije svega za taj entite.

Dejtonski sporazum je vrlo jasan i po njemu entiteti nemaju nikakvo pravo na samoopredjeljenje, koje posljednjih dana Milorad Dodik vještački izmišlja, opasno napuštajući dejtonski okvir, kao jedini garant mira i stabilnosti u BiH, ali i regiji.

Stoga smatramo pragmatičnim stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su potrebni uzdržanost i dijalog, kao i stav da Srbija kao potpisnica također ima jasnu obavezu da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum. S druge strane, nedosljedan je izostanak reakcije predsjednika Srbije na Dodikove prijetnje “samoopredjeljenjem i otcjepljenjem”, kao i ranije na Deklaraciju SNSD-a kojom se prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Očekujemo od Vučića, koji predstavlja državu potpisnicu Dejtonskog sporazuma,  da se potpuno jasno odredi o Dodikovim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH.

Našoj zemlji je potrebno jačanje stabilnosti i mira, kroz poštivanje Ustava i zakona, provođenje potrebnih reformi za napredak BiH na euroatlanskom putu, te na ekonomskom jačanju i poboljšanju životnog standarda. Tome svi u BiH treba da se posvete, umjesto pokušaja da silom i ucjenama nametnu svoju politiku, kao što to radi Dodik.