Danas je održana peta redovna sjednica predsjedništva Orgnaizacije Žene SDA BiH u gradu Banjoj Luci. Sjednici je prisustvovala potpredsjednica SDA BiH Melika Mahmutbegovic koja je ujedno koordinatorica OŽ SDA BiH. 

Održan je i okrugli stol na temu "Status i prava Bošnjaka u RS-u". Predavač je bila Amina Kavazović, potpredsjednica OŽ SDA BiH, a inicijator predsjednica OŽ SDA BiH Kenela Zuko. 

U svom obraćanju potpredsjednica FBiH istakla je važnost današnje teme, te naglasila da su žene SDA snaga i hrabrost SDA, koje nikada ne gube volju da ukazuju na bitnost statusa i prava Bošnjaka u RS-u. Potpredsjednica je akcentirala važnost kontinuirane borbe za identitet i dignitet te jačanje porodice i obrazovanja; " Da ostanemo, opstanemo i nadjačamo." 

Predsjednica Zuko izrazila je zadovoljstvo načinom organizacije današnjeg okruglog stola i zahvalila se organizatoricama predsjednjcama RO Žene SDA Bosanska krajina Banja Luka i Prijedor. Predsjednica je istakla da je po ko zna koji puta pokazano zajedništvo SDA, zajedništvo žena, te pozitivna energija koja nam je svima potrebna. Žene su spremne da učestvuju i vode procese u svim segmentima društva a naročito u obrazovanju, zdravstvu. 
Nakon izlaganja i diskusije usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Žene SDA pozivaju vlasti entiteta RS da prestanu sa sistemskom diskriminacijom nesrba u ovom bosanskohercegovačkom entitetu i da svim građanima omoguće ostvarivanje osnovnih životnih prava. 

Tražimo prije svega hitnu provedbu presude Vrhovnog suda RS-a kojom se Bošnjacima potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika, te prilagođavanje etničke strukture zaposlenih u institucijama entiteta RS etničkoj strukturi stanovništva tog bosanskohercegovačkog entiteta. Okolnosti u kojima Bošnjaci čine 14 posto ukupnog stanovništva entiteta RS, a u institucijama ih je zaposleno manje od dva posto, su neprihvatljive.

2. Žene SDA pozivaju nadležne institucije države Bosne i Hercegovine i entiteta RS da mehanizmima tranzicijske pravde prepoznaju i otklone postojeće povrede prava, te time doprinesu procesu pomirenja i uspostavljanja vladavine prava, a naročito prevazilaženju ratnog naslijeđa.

3. Žene SDA pozivaju vlasti entiteta RS da prestanu sa praksom negiranja ratnih zločina i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca, te podsjećaju da je Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine takva praksa definirana kao kažnjivo krivično djelo.