1. Pozivamo sve političke subjekte da djeluju u pravcu relaksacije  političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, da doprinose deblokadi i koordinaciji djelovanja državnih institucija kako bi se ublažile ekonomske i sve druge posljedice pandemije, te ubrzao evropski put Bosne i Hercegovine.

2. Podržavamo inicijativu Predsjedništva BiH kojom se formira Politička radna grupa za podršku u cilju ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine.

3. Pozdravljamo poruke sa samita Evropske unije – Zapadni Balkan kojima je potvrđena jasna i čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

4. Pozivamo HDZ BiH da poštuje zaključke institucija Bosne i Hercegovine, te da prestane sa blokadom rada institucija i opstrukcijom  incijative za ubrzani evropski put Bosne i Hercegovine koji su podržali Evropska komisija i svi ostali politički akteri u BiH.

5. Tražimo od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Centralnoj banci BiH  dostavi  zaključak  usklađen sa Ustavom BiH i pozicijom entiteta, a koji je nužan  da bi se hitno potrebna interventna sredstva MMF-a učinila raspoloživim.

6. Tražimo od Vijeća ministara da osigura potrebna finansijska sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora.

7. SDA ponovo  poziva  kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da prispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu.

Pozivamo građane da neslaganje sa održavanjem mise ne iskazuju na način koji bi mogao dovesti do incidenata.