1.   Kolegij SDA traži od ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande da prestane sa opstrukcijama i hitno u proceduru uputi budžet Bosne i Hercegovine kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje države i osigurala sredstva za raspisivanje i održavanje Općih izbora. Opstrukcije koje uporno vrši ministar Bevanda sa ciljem da onemogući održavanje izbora su direktan nastraj na Dejtonski mirovni sporazum i vladavinu zakona, i moraju biti zaustavljene.

Ukoliko Bevanda nastavi sa opstrukcijama, Visoki predstavnik bi ga morao smijeniti sa funkcije, a zatim donijeti odluku kojom bi se osigurala sredstva potrebna za održavnje Općih izbora.

2.   Zabrinjavajuće su informacije koje dolaze iz diplomatskih krugova da pojedini međunarodni zvaničnici zagovaraju okončanje supervizije za Distrikt Brčko.

SDA smatra da OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja.

Oštro se protivimo bilo kakvom pokušaju da se okonča supervizija za Distrikt Brčko, ili na bilo koji način umanje prisustvo i ingerencije OHR-a i drugih međunarodnih predstavnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Upravo obratno, trenutni angažman bi trebalo da bude ojačan prisustvom snaga EUFOR-a.

Intenzivan angažman međunarodne zajednice u Distriktu Brčko posebno je bitan u periodu prijetnji suverenitetu BiH i okolnostima nastalim nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Uzimajući to u obzir, od aktuelnog zamjenika Visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Brčko Michaela Scanlana očekujemo da do kraja svog mandata ne poduzima bilo kakve korake koji bi mogli voditi prema tome da se trenutni status Distrikta uopće razmatra.

3.   Rastuća inflacija prijeti da ozbiljno umanji vrijednost deviznih rezervi koje su pokriće za vrijednost Konvertibilne marke. Od Vijeća ministara BiH tražimo da pripremi prijedloge mjera i eventualne izmjene zakona kojima bi se umanjio uticaj inflacije Eura na KM.

Napominjemo da vrijednost zlata, koje je tek u neznatnom procentu pokriće za KM, neprestano raste u posljednjih nekoliko godina i da usljed trenutne svjetske krize nastavlja da raste.

Također, od Centralne banke tražimo da hitno preispita aranžmane o čuvanju rezervi u stranim bankama, koji su napravljeni u vremenu prije inflacije.

Sve potrebne aktivnosti ne smiju na bilo koji način dovesti u pitanje stabilnost konvertibilne marke, ali moraju državi osigurati povoljnije finansijske efekte.

4.   SDA od Vijeća ministara BiH traži da hitno pokrene procedure izmjena Zakona o javnim nabavkama, kako se BiH ne bi dovela u situaciju da zbog povećanja cijena građevinskog materijala na svjetskom tržištu gradnja diljem zemlje bude obustavljena. Problem bi mogao biti naročito izražen na već započetim projektima koji se finansiraju iz budžeta na raznim nivoima vlasti. Izvođači bi zbog nefleksibilnosti zakona, koji ne dozvoljava izmjenu cijene radova uzrokovane poskupljenima građevinskog materijala, mogli početi u potpunosti obustavljati radove i odustajati od ugovora, što bi prouzrokovalo ogromne štete.

Ukoliko Vijeće ministara u narednih 30 dana ne pokrene procedure za izmjene zakona, SDA će zadužiti svoj Klub u Predstavničkom domu PSBiH da to učini u saradnji sa ekspertima iz Savjeta SDA.

5.   Kolegij SDA je utvrdio prijedlog sastava Izbornog štaba za predstojeće Opće izbore. Prijedlog će biti upućen Predsjedništvu SDA, koje će na sjednici planiranoj za prvu polovinu maja donijeti odluku o konačnom sastavu Izbornog štaba.