“Escobarova izjava nije stav SAD-a”

Za izjavu Escobara da se o građanskom konceptu BiH može razgovarati nakon što uđe u EU, Izetbegović je rekao kako ne misli da su to stavovi SAD već da je riječ o “disonantnoj izjavi”.

“Mi znamo američku politiku. Ona je kao buldožer – vodi polako stvari u pravom smjeru, s povremenim usporavanjima. Ali to je politika koja stoji iza BiH”, kazao je Izetbegović.

Dodaje kako Escobar pokušava “vruć krompir pokušava prebaciti u krilo bh. političara i da ih sve izjednači”, ističući kako “njegove izjave nemaju utemeljenje”.

“Dejtonski mirovni sporazum je luđačka košulja na rukama patritotski i proevropski orijentirane većine. Sputava glavnu snagu u BiH. 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za evropski i NATO put. I tih 58 posto Dejton gura u 1/3. Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje decenijama. Dao u šake jednoj grupi okupljenoj oko HNS, koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova. Sve je to Dejton. Escobar nije u pravu kada kaže da nije problem Dejton, jeste problem”, rekao je Izetbegović za N1.

“Suicidno nastaviti pregovore”

Istakao je kako ne želi praviti neprijatelje od Washingtona i Brisela jer nam trebaju, ali da je na ivici kada razgovara sa njima te da zna biti neugodan.

Razgovori o izmjenama izbornog zakona će, kaže, biit nastavljeni, ali ne u narednom periodu.

“Suicidno je to pokušavati u narednim sedmicama. Nemoguće je postići bilo šta kada su napravljene dvije greške. Jedna je stvorila nepovjerenje ‘zašto se Čović i Izetbegović zatvaraju da razgovaraju o sudbini svih ljudi? Zašto nisu prisutni zastupnici ostalih stranaka, ljevičari?'”, kazao je.

Navodi kako “Čović pravi blokade i koketira sa strankama u RS”, te da SDA nije ta s kojom HNS/HDZ ima problem jer oni nsiu nikada predložili kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva.

“I onda se od SDA traži da napravimo ustupke i iznesemo politički pritisak. Zašto SDA? Zašto ne te stranke koje se trebaju dogovoriti sa HNS”, kazao je navodeći stranke ljevice (DF, NS, NiP itd).

“Nema razloga da hrvatski korpus krene u radikalizaciju”

Za termin legitimno predstavljanje koje je potpisao u Mostarskom sporazumu, kazao je da je to učinio kako bi uopće došlo do sporazuma i da je to “pomalo dvosmisleno”.

Ponovio je kako je za njega Željko Komšić legitimni predstavnik, ali da termin legitimni predstavnik treba utvrditi struka.

“Znam šta sam potpisao. Naravno da je to pomalo dvosmisleno. Uradio sam to da bi dobili Mostarski sporazum jer ga bez toga ne bi dobili”, rekao je.

Govoreći o zahtjevima HDZ/HNS, kazao je kako iznose neistine jer su izgubili samo jednu poziciju i da imaju “veći dio kolača u vlasti nego je Ustav propisao”.

“Nema razloga da hrvatski korpus krene u radikalizaciju. Možda su političari nezadovoljni, ali hrvatski korpus nije. Žive dobro, rade. Kakvu bi teritorijalnu reorganizaciju napravili? Čime? Gdje su snage? Da se upuste u neki sukob, neki rat? Nisu ludi. Da krenu u politiku udruživanja sa Srbima protiv Bošnjaka i BiH? Običnim ljudima nije do toga, ne pada im na pamet”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o eventualnim sankcijama Dodiku, kazao je kako će ih “biti” i da će se stvari nakon toga “normalizirati”. Na pitanje da li zaslužuju građani RS da trpe zbog Dodika, odgovorio je: “Ne znam da li će se ići dotle ili će sankcije biti preciznije, da se odnose na njega i krug oko njega. Ali nisu samo lideri krivi. Krivi su oni koji ih uporno izglasavaju i podržavaju. Možda ako pogode sankcije entitet i zaustave razvoj, onda će razmisliti zašto to rade i zašto ga podržavaju”.

Očekivanja nakon ponovne pobjede Vučića

Aleksandru Vučiću je, kaže, na pobjedi čestitao porukom. Govorio je i o očekivanjima u odnosu Srbije prema BiH.

“Vulin nam tu šeta po BiH, širi srpski svet. Mislim da će toga biti manje nakon izbora u Srbiji. Mislim da će biti manje podrške Rusiji”, rekao je lider SDA za N1.

Komentirajući izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, naveo je kako je “Hrvatska prijatelj BiH unatoč izletima koje on pravi”

“Nije to Hrvatska. I u vrijeme najgorih sukoba ARBiH i HVO barem pola Hrvatske je bilo protiv toga i treba raditi na tome da pozitivni dio Hrvatske bude još snažnije izražen u saradnji s BiH”, zaključio je Izetbegović.

N1