Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, bio je gost naše emisije.

Osvrćući se na opstrukcije HDZ-ovih ministara u Vijeću ministara BiH po pitanju obezbjeđivanja novca za Opće izbore, Džaferović je kazao da visoki predstavnik više ne treba čekati na donošenje odluke.

  • Visoki predstavnik treba da reaguje zbog opstrukcija izbornog procesa od strane HDZ-a. Mislim da ne treba čekati usvajanje budžeta, jer sada slijedi parlametnarna rasprava, amandmani, prvo čitanje i drugo čitanje. Zato sam mišljenja da visoki predstavnik već sada mora donijeti odluku kojom će se osigurati novčana sredstva za Opće izbore. Oni se moraju održati. U protivnom, ušli bismo u veliku političku krizu uslijed činjenice da ne bismo znali kada će izbori biti održani. Retrogradne političke snage su spremne da spriječe izbore zarad ostvarivanja svojih ciljeva. Mi im to ne smijemo dati u ruke – ističe Džaferović.

Dodaje da jedino u sankcijama vidi djelotvorno rješenje.

  • Takve snage mogu biti zaustavljene jedino ako zbog svog ponašanja budu pretrpjele sankcije. Vidljiva je promjena u ponašanju Dodika nakon nametanja američkih sankcija, ali mislim da to nije iskrena, već taktička promjena. No, bitno je da sankcije daju efekat. To je ujedno poruka i drugim retrogradnim politikamau BiH, uključujući HDZ i Čovića. Niko ne smije da kalkulira sa onim što je u ovoj državi na snazi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Sve drugo je udar na ustavni poredak BiH. Zalažem se za to da sanckije trpe svi koje prave nered u ovoj državi – smatra Džaferović.

Kako kaže, veliki broj zemalja EU podržava poziciju BiH u skladu sa evropskim vrijednostima.

  • Veoma mali broj pojedinaca u EU je spreman da podrži retrogradne politike u BiH. To su uglavnom ultradesničari i oni nisu relevantni. Međutim, dvotrećinska većina u Evropskom parlamentu je za to da se u BiH primjenjuju vrijednosti na kojima je EU utemeljena. Dosad su se pretežno bavili administrativno-pravnim pitanjima, ali sada ulaze u suštinu. To pokazuje broj posjeta BiH od strane evropskih zvaničnika u posljednje vrijeme. Neupitna je podrška demokratskoj i cjelovitoj državi BiH u njenom dejtonskom okviru. Zvaničnici EU su konačno shvatili suštinu, a to je da sljedbenici onih koji su ’90-tih rušili BiH nastavljaju njihovu destruktivnu politiku. BiH je pobijedila u diplomatskoj utakmici protiv njih zato što promoviramo istinu, normalna i realna rješenja – kazao je Džaferović.

Govoreći o određenim negodovanjima zbog njegovog obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Džaferović ocjenjuje da je u svom govoru iznio stvarno stanje stvari u BiH.

  • Gospodin Tegeltija se po naredbi Dodika pokušao obratiti Vijeću sigurnosti UN-a kao predstavnik BiH, kako bi predstavio izvještaj po volji vlasti u entitetu RS. To mu, naravno, nije omogućeno. Ja sam kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ovlašten da predstavljam i zastupam BiH u UN-u. Sve što sam kazao utemeljeno je na važećim rješenjima i istini – navodi Džaferović.

Uplitanje hrvatskih vlasti u pitanje izmjena Izbornog zakona BiH Džaferović smatra neprimjerenim i kontraproduktivnim.

  • Hrvatska se neprimjereno miješa u unutrašnja pitanja BiH. Primjetno je da na svakom međunaordnom skupu predstavnici Hrvatske kao prvu temu nameću Izborni zakon BiH. Čak i kada se govori o atomskoj energiji. No, taj pritisak nije dao rezultat. Mi u ovoj državi smo zaduženi za izmjene Izbornog zakona BiH. Svi su prozreli njihove namjere koje su kontraproduktivne. Svjetska javnost se nije naklonila njima kako su očekivali. Uvijek sam zagovarao to da bilateralni odnosi BiH i Hrvatske budu dobri, ali su nužne promjene i dobra volja sa hrvatske strane. Moramo rješavati otvorena pitanja, izlaz na more, pitanje granice, Trgovske gore, što se svjesno zanemaruje. Nedopustive su svakodnevne uvrede na račun BiH od strane hrvatskoj predsjednika Milanovića. Bošnjaci i Hrvati žive zajedno u BiH, međusobno izmiješani, i ti odnosi treba da se njeguju. Međutim, ne dopuštamo da se prema BiH odnosi paternalistički, jer nama ne treba tutor – naglašava Džaferović.

Prema njegovom mišljenju, NATO put BiH nikada nije bio upitan, a posebno danas u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu.

  • BiH se približila stavovima EU i civiliziranog svijeta po pitanju osude ruske agresije na Ukrajinu. Drago mi je da smo na pravoj strani historije. Mi ćemo dalje usklađivati naše stavove u skladu sa onim što u datom trenutku bude na svjetskoj sceni kao konsenzus civiliziranih zemalja. Moramo biti oprezni zbog ruskog utjecaja u BiH kako se ne bismo doveli u nezavidnu situaciju. Veliki broj država je svjestan situacije u BiH. Ruski ambasador u BiH svojim izjavama i prijetnjama izražava neprimjereno diplomatsko ponašanje. NATO put BiH zavisi isključivo od nas i našeg odnosa sa NATO savezom. Sami smo donijeli i donosit ćemo odluke na tom planu. NATO savez je garant mira u BiH na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je obavezan štiti mir, što sam rekao i tokom posljednjeg razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom – kaže Džaferović.

U tom smislu, uvjeren je da bi NATO stao na stranu BiH u slučaju eventualne destabilizacije u BiH.

  • Utisak koji sam ponio iz Brisela jeste da bi NATO sigurno reagovao u slučaju izbijanja sukoba u BiH.  To moraju znati svi koji bi da prave nerede i prijete kojekakvim razlazima. Mislim da smo mnogo bliže NATO-u nego što smo bili 2019. godine. BiH je danas u Akcionom planu za članstvo. Godinu dana smo vodili borbu o izradi programa reformi i u tome uspjeli. Formalno gledano, možemo reći da smo bliži NATO savezu. Suštinski odnos BiH i NATO-a je sada naglašeniji, potaknut ruskom agresijom na Ukrajinu –

Delegati HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nedavno su oborili usvajanje Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH. Radi se o reformskim zakonima čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije za članstvo u Evropskoj uniji.

Za Džaferovića je to pokazatelj ko su glavni kočničari evropskog puta BiH.

  • Oni koji su glasali protiv takvih zakona u stvari su glavni kočničari evropskog puta BiH. Onda isti ti na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podnesu inicijativu da se BiH dodijeli kandidatski status. Rekao sam da je to licemjerno. EU treba dobro prepoznati destruktivne snage koje rade u ruskom interesu. BiH se mora iz strateških razloga pomoći u pristupanju EU što bi bila jasna poruka tim snagama – mišljenja je Džaferović.

Smatra da će se srbijanska vanjska politika morati mijenjati, posebno u odnosu prema BiH, jer se često dešava da izjave srbijanskih zvaničnika ne prate djela.

  • Ne može se sjediti na dvije stolice zbog situacije u svijetu. Morate se odlučiti. Vjerujem da će Srbija krenuti putem EU i civilizovanog svijeta. Nemoguće je istovremeno opravdati i osuđivati zločine u Ukrajini. Srbija se nalazi u prostoru oko kojeg je EU i NATO savez. To je na srbijanskom vodstvu. Mene interesuje odnos prema BiH koji nije baš onakav kako se često deklarativno izgovara. Ne možete podržavati suverenitet BiH i onda u Narodnoj skupštini Srbije donijeti rezoluciju kojom pola BiH uključite u strategiju o odbrambenoj politici Srbije. To je čin koji krši suverenitet BiH. Ne možete govoriti da ste za dobre odnose, a onda hapsite i sudite braniocima BiH, za koje je nadležan Sud BiH. Istovremeno se štite ratni zločinci kako što je Novak Đukić. Mislim da države BiH i Srbija treba da sarađuju, a onda u tom odnosu razvijati i druge saradnje. Mora doći do katarze u odnosu prema prošlosti. Isto važi i za Hrvatsku, jer smo upućeni jedni na druge. Svima mora biti jasno da ovdje više neće biti prekrajanja granica – poručio je Džaferović na kraju.

HAYAT