Poziv na saslušanje Policijske uprave Prijedor, upućen glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednica Kozarac Amiru ef. Mahiću, predstavlja nastavak nedopustivih pritisaka i zastrašivanja nesrpskog stanovništva u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.
 
Sumnjičenje efendije Mahića za navodno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, uprkos javnom izvinjenju i okolnostima u kojima se amnestira svakodnevni govor mržnje, uvrede, prijetnje i napadi na Bošnjake, dokazuje da vlasti entiteta RS sve one koji ne pripadaju srpskom narodu tretiraju kao građane drugog reda.
 
Umjesto saslušavanja Mahića, MUP entiteta RS bi se trebao posvetiti istrazi i prikupljanju dokaza protiv onih koji su tada desetogodišnjeg Mahića, članove njegove porodice i još hiljade Prijedorčana zatvorili u logore, iz kojih mnogi od njih nisu izašli živi.

 

Za razliku od efendije Mahića, koji se izvinio onima koji su dio sadržaja njegove hutbe prepoznali kao uvredu, MUP entiteta RS nikada na saslušanje nije pozvao predstavnike političkog rukovodstva tog entiteta zbog izjava prema kojima su bosanskohercegovački muslimani „konvertiti“ i „podanici“, čiji je poziv na molitvu „arlaukanje“, ali i ostalih javno izrečenih uvreda i prijetnji.