Pandemija uzrokovana koronavirusom COVID-19 negativno je djelovala i na rad javnih kuhinja u Bosni i Hercegovini. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je uputilo javni poziv svim kuhinjama koje opslužuju povratničku populaciju kako bi iskazali svoje potrebe.

“Rad javnih kuhinja ima posebnu ulogu jer servisiraju najugroženije kategorije društva. Posebno se to odnosi na organizacije koje to rade u povratničkim sredinama i obezbjeđuju obroke za stare, iznemogle i socijalno ugožene povratničke porodice. Pandemija im je dodatno otežala rad, a mi pokušavamo pomoći koliko možemo” - istakao je ministar Ramić prilikom potpisivanja ugovora

Tako su danas sa ministrom Ramićem potpisali ugovore predstavnici nacionalnih humanitarnih društava: Caritas Sarajevo, Merhamet Sarajevo, Kruh Svetog Ante Sarajevo i srpsko humanitarno udruženje Dobrotvor iz Sarajeva.

Pored navedenih udruženja prethodno su ugovore potpisali predstavnici iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, a koji se bave pripremom obroka za povratnike.