Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćeman prisustvovali su manifestaciji "Domovino, uz tebe smo".

Kulturno - vjerskom programu u Atlanti  prisustvovao je značajan broj bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar Ramić upoznao je prisutne o stanju u domovini, te ukazao na važnost uključivanja bh. dijaspore u trenutno stanje  u Bosni i Hercegovini. Istakao je i značajnu ulogu mladih ljudi koji su završili školovanje i započeli svoj radnij vijek u američkim institucijama, podsjetio ih da radeći odgovorno i profesionalno svoje poslove, mogu puno pomoći i svojoj domovini. Podsjetio je i na veoma kompleksan period kroz koji prolazi Bosna i Hercegovina, te da dijaspora može u jednom izbornom ciklusu u potpunosti promijeniti trenutno stanje povratničke zajednice u entitetu RS. 

Obilježavanje Dana državnosti je prilika da se podigne svijest o važnosti njegovog obilježavanja.

Muftija za Sjevernu Ameriku Sabahudin Ćeman istakao je da će Islamska zajednica nastaviti ptužati svaki vid podrške matičnoj državi. 

Ministrica Turković obratila se prisutnima i pozvala sve Bosance i Hercegovce da učustvuju u procesima gdje se odlučujuje i iskoriste svoje pravo, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Sjedinjene Američke Države.