Sastanak Trojke, SNSD-a i HDZ-a održan sinoć u Sarajevu  nova je u nizu obmana javnosti, čiji je jedini rezultat pokušaj spašavanja Milorada Dodika od sankcija.

Trojka, koja je sve vrijeme stvarala lažni narativ o „promijenjenom Dodiku“ i „relaksiranju odnosa“, sinoć mu je iznova pružila ruku spasa stvarajući privid o njegovoj „kooperativnosti“. Time je počela realizacija opasnog scenarija na koji je SDA ranije upozorila – da će Trojka Dodikovu lažnu kooperativnost i privremenu deeskalaciju situacije plaćati i nepopravljim ustupcima na štetu države. 

Sličan scenarij gledali smo i ranije kada se SDP nalazio na drugoj strani pregovoračkog stola sa Dodikom, a najdrastičniji primjeri su usvajanje štetnog Zakona o prebivalištu, ili povlačenje stranih tužilaca i sudija iz bh. pravosuđa po SNSD-ovim željama. 

I ovaj put, umjesto na optuženičkoj klupi i pod sankcijama EU, Dodik se vratio za pregovarački sto kao dominantan akter. Nije odustao ni od jednog antidržavnog poteza kojeg je povukao u prethodnom periodu, niti je to Trojka od njega tražila. Umjesto toga, kao i u nekoliko ranijih slučajeva, javnost se obmanjuje izjavama o „historijskim dogovorima“ i „postignutom uspjehu na EU putu“, a Dodiku će očigledno biti učinjeni novi ustupci.

U javnost je sinoć slavodobitno plasirana teza o „usaglašenom setu evropskih zakona“, a da ni sami učesnici sastanka nisu bili u stanju reći o kojim se zakonima radi. Javnost je uskraćena i za informacije u kojem će tekstu biti usvojeni zakoni - onako kako to traži EU, ili sa SNSD-ovim amandmanima, koji suštinski idu na štetu države.

Rezultat svega bi mogao biti da Dodik imenuje nedostajućeg ministra finansija BiH, da osigura kupovinu zgrade za potrebe UIO od njegovog kuma po dvostruko većoj cijeni od tržišne, i da lažnom kooperativnošću smanji pritisak međunarodne zajednice.