Posljednjim odlaskom na sastanak u Istočno Sarajevo i pristankom na zahtjeve koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH, stranke „Trojke“ su ponovo kapitulirale pred koalicionim partnerima.

Ujedno su pružile ruku spasa Miloradu Dodiku, koji je ovih dana ušao u najdirektnije antidejtonske i protuzakonite radnje intenzivirajući prijetnje secesijom i negirajući Srebrenički genocid. 

Odlukom Visokog predstavnika od 26. marta 2024. godine predviđeno je da Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH stupa na snagu na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku ili dok ga ne usvoji uz izmjene i dopune.

Pristanak stranaka „Trojke“ da zaobiđu ovu odluku i da krenu u usvanje Izbornog zakona bez prethodnog usvajanja izmjena koje je donio Visoki predstavnik, zapravo je podrška Miloradu Dodiku u napadima na OHR i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Takav odnos Trojke već ranije je najavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tvrdnjom da ne postoji „sredstvo prinude za provedbu zakona na prostoru entiteta RS“. 

Licemjerna je Nikšićeva izjava da se on, kao federalni premijer „protivi nametanju odluka“, iako je postao premijer upravo nametanjem odluka Visokog predstavnika i suspenzujom Ustava FBiH na štetu bošnjačkog naroda. 

Netačne su i tvrdnje da se usvajanjem Izbornog zakona BiH deblokira evropski put, s obzirom da to uopće nije uvjet za početak pregovora sa Evropskom unijom niti za usvajanje pregovaračkog okvira, već se isključivo radi o namjeri „Trojke“ da ispunjavajući  želje Milorada Dodika i Dragana Čovića sačuvaju vlastite pozicije.