Nakon što je SDP dao Miloradu Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda BiH i nakon što je Trojka izglasala kadrove SNSD-a i HDZ-a sa crne liste na ključne pozicije u vlasti, SDP, NIP i NS se spremaju da HDZ-u isporuče i sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To će se desiti ukoliko danas Komisija za izbor i imenovanje odluči da na glasanje u Predstavnički dom FBiH uputi ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH iz federalne kvote. 

Kandidat kojeg Trojka planira podržati je eksponirani kadar HDZ-a. S obzirom na to da mandat sudijama traje do 70. godine, to bi značilo da će biti sudija u naredne dvije decenije. 

Članovi Komisije iz Trojke se spremaju da za tri i po godine vlasitog mandata isporuče HDZ-u Ustavni sud Bosne i Hercegovine na narednih 20 godina. 

Taj potez imao bi i teže posljedice po državu i njene interese od svega što je Trojka do sada uradila. Odluka koju sada donesu bila bi nepopravljiva i  može se porediti sa posljedicama kakve je poroizvelo glasanje za pogubni Zakon o prebivalištu.