Kandidati Stranke demokratske akcije nastavljaju sa obilascima mjesnih ogranaka, razgovorima i druženjem sa svojim sugrađanima.

Na Okreču su se čelnici SDA zahvalili Okrečanima na snažnoj podršci koju pružaju u kontinuitetu Stranci demokratske akcije. Predstavljeni su strateški ciljevi kojima se SDA želi posvetiti u narednom četverogodišnjem mandatu.

Kandidati za Skupštinu Unsko-sanskog kantona Zinajda Hadžić i Senad Kljajić predstavili su Platformu Stranke demokratske akcije za Opće izbore 2018. godine ističući da sam njen naziv „Stabilnost, razvoj, integracije“ definira strateške ciljeve koji treba da donesu boljitak svim građanima Bosne i Hercegovine.

Predstavljanje kandidata i razgovor s građanima Stranke demokratske akcije protekli su u atmosferi razumijevanja iskrenog dijaloga i podrške.

Okrečani su istakli problem održavanja lokalne putne mreže, kako u ljetnom tako i u zimskom periodu. Ukazano je i na problem koji predstavljaju neuređene živice i rastinje pored ceste kod parcela koje su u privatnom vlasništvu.

U razgovor se uključio i načelnik Faris Hasanbegović koji je istakao da zimske službe na području općine Sanski Most u zimskom periodu čiste oko 600 km puta što je svakako posao koji zahtjeva vrijeme i gdje moramo pokazati malo strpljenja. Istakao je da inspekcijska službe reaguju po zahtjevima građana i nastoji urediti ovu oblast, jer kad je u pitanju uređenje privatnih parcela svako mora voditi računa o svojoj imovini.

Na pitanje Adema Šarčevića o donošenju zakona kojim će se urediti prava boraca, odgovorio je Senad Kljajić i istakao da postoje određene opstrukcije hrvatske komponente po ovom pitanju, ali da država Bosna i Hercegovina mora urediti ovu oblast kako bi borci bili adekvatno zbrinuti. Svaki borac koji je proveo godinu dana u Armiji BH ima pravo na zdravstveno osiguranje i određenu naknadu. Moramo sve učiniti da borci koji uđu u godine trebaju ostvariti penziju, a ako je nisu ostvarili na drugi način moraju imati zagarantovanu penziju od države na osnovu svog učešća u Armiji BiH.

Uređenje spomen obilježja „Jama zvečarka“, bilo je jedno pitanje, na što je odgovoreno da su budžetom općine Sanski Most obezbjeđena su sredstva za uređenje ovog spomen obilježja, a otklonjene su i administrativne prepreke koje su usporile realizaciju tih sredstava, istakao je načelnik.

Jedna od najposjećenijih tribina SDA upriličena je i u Vršu – tradicionalnoj 1/1 bazi SDA. Tribinu je otvorio Predsjednik mjesnog ogranka Admir Velić — Coka, a nakon toga moderatorica Zinajda Hadžić predstavila je kandidate za predstojeće izbore. U svom obraćanju prisutnim građanima, kandidat za Skupštinu USK-a Mirnes Alagić govorio je o važnosti izbora Šefika Džaferovića za bošnjačkog člana Predsjedništva. Ustavne ovlasti Predsjedništva BiH su vanjska politika, nadležnost nad oružanim snagama i predlaganje budžeta institucija BiH.

“Zlatni ljiljan” i kandidat za Skupštinu USK-a brigadir Senad Kljajić naglasio je da prioritet buduće vlasti moraju biti euro-atlantske integracije i ulazak Bosne i Hercegovine u NATO savez jer se time stiču kvalitetni preduslovi, prvenstveno, za ulaganja stranih investitora. Predsjednik općinske organizacije SDA i nosioc liste za Parlament F BiH Asim Kamber, prisutnima je prenio utiske sa veličanstvenog skupa održanog u Velikoj Kladuši u kojoj smo jasno i glasno poručili da Kladuša neće dugo biti „vrata Bosne“, nego će Krajina i cijela BiH biti centar Sjedinjenih evropskih država – EU. To nam je u konačnici potvrdila i naša draga Predsjednica i dokazani prijatelj Bosne Angela Merkel. Samo nas snažan SDA može do ovog cilja dovesti, poruka je iz jedinstvenog uz SDA – Vrša.

U ime SDA i svih kandidata, Kamber se zahvalio svim građanima na prisutnim tribinama i želji za otvoren i iskren dijalog. To je najbolji znak i međusobnog povjerenja.

Uz kahvu, tortu i specijalitete dobrih Vršanki nastavljeno je druženje.