Sala Mjesne zajednice Soukbunar večeras je bila premala za sve simpatizere Stranke demokratske akcije koji su došli na javnu tribinu koju je organizovao Mjesni odbor SDA Soukbunar zajedno sa Općinskim odborom SDA Centar. Ovo je bila prilika da se građanima predstave kandidati za razne nivoe vlasti koji su došli na ovaj skup.

U ime domaćina predsjednik OO SDA Centar Jasmin Terović je zahvalio građanima na odzivu, a potom je kazao: „U općini Centar registrovano je 60 političkih subjekata, u BiH 127. Svi su se oni udružili protiv SDA da truju ljude lažima o našim kandidatima. Nemojte da nasjedate na priču onih koji dolaze ovdje da vam pričaju kako ništa u SDA ne valja, a oni do jučer bili u SDA. Samo ih upitajte šta su to oni, dok su imali vlast u svojim rukama, uradili za Soukbunar. Pričaju o uhljebljavanju, a oni su prvi koji su zapošljavali svoju rodbinu i prijatelje. Zašto napadaju samo nas? Pa zato što smo najjača stranka“.

Građanima su se kratkim obraćanjima predstavili kandidati SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo Aljoša Čampara, Senija Milišić, Ezrema Boškailo i Hazim Bahtanović.

Aljoša Čampara je istaknuo da nam pojedine stranke na listama nude nekakve reality zvijezde, te se zapitao:„ Zar ćemo dozvoliti da nas takvi ljudi predstavljaju, da kreiraju sudbinu ovoga naroda, da donose odluke“!? Pozvao je građane da ne dozvole da u Predsjedništvo BiH sjedne čovjek koji je optužio Bošnjake da su počeli rat. Bošnjaci, dodao je, nisu to zaslužili.

Senija Milišić je kazala kako će se zalagati da se „pojača“ nacionalna grupa predmeta u školama, jer ne možemo dozvoliti da nam drugi pišu historiju i ne možemo dozvoliti da naša djeca ne izučavaju svoj maternji jezik.

Hazim Bahtanović je istaknuo da kada god SDA nije vukla konce mi se nismo ni mrdnuli prema Evropskoj uniji i NATO-u. Nakon ovog četverogodišnjeg mandata SDA, s ponosom možemo istaći da smo na pragu ulaska u EU i NATO.

Nakon obraćanja kandidata za Skupštinu KS-a, predstavljeni su i kandidati za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH iz izborne jedinice 11 koji su prisustvovali ovom događaju – prof.dr. Sebija Izetbegović, prof.dr. Edin Mirvić i zlatni ljiljan Tašo Dacić.

Profesorica Izetbegović je govorila o stalnim napadima kojima je izložena: “Hvala im na tome. Hvala što me napadaju. Čast mi je da me takvi napadaju. Upravo su me napadi motivirali da krenem u izbornu utrku. No, i cijela SDA stranka je izložena napadima”.

„Koga će napadati ako neće nas, pa mi smo najbolji. Oni su otpali zato što ih nije zapalo. Ako ste ambiciozni morate se dokazati da ste vrijedni pažnje ovih čestitih ljudi. Šta mene nosi? Snaga moga naroda, koji me danas voli više nego prije“, kazala je prof.dr. Izetbegović i nastavila: „Pozovite sve da glasaju za SDA, morate nam dati sve poluge vlasti jer nemojte dozvoliti da opet dođemo u situaciju da ulazimo u neprincipijelne koalicije, jedna takva nam je tokom cijelog mandata držala ručnu, a mi udarali po gasu, ali, zapamtite, u tom autu su naša djeca. Evo, zašto se ne grade ceste, imaju spremni milioni maraka za to, ali ministar je iz SBB-a“.

Jedina kandidatkinja za Parlamentarnu skupštinu BiH na ovom skupu bila je Alma Čolo. Ona je istaknula da nije sve crno kako nam žele predstaviti oni kojima je jedini cilj da se domognu vlasti. Svi ekonomski parametri idu uzlaznom putanjom. Nemojte vjerovati da je situacija bezizlazna kako vas neki uvjeravaju, naglasila je Čolo.

Jedan od domaćina skupa načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić obavijestio je mještane Soukbunara da je usvojen regulacioni plan za ovu mjesnu zajednicu. Konkretno, to znači da se može početi realizirati investicija za koju je zainteresovan biznismen iz Rijada u izgradnju sportsko-rekreacionog centra sa hotelom, koji bi bio povezan žičarom sa Marijin Dvorom ili Skenderijom. To je investicija vrijedna 150-180 miliona eura, te posao za 400 radnika.

(www.sdasa.ba; PHOTO: Zvonko A.)