Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je danas, 01.06.2021. godine, da pozdravlja imenovanje novog visokog predstavnika, te da od njega očekuje da obezbijedi punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Reagujući na najavljeni sastanak izabranih predstavnika bosanskih Srba sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je:

- Pozdravljam imenovanje novog visokog predstavnika i očekujem da novi visoki predstavnik obezbijedi punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonskim mirovnim sporazumom zabranjen je svaki oblik diskriminacije onih koji su se vratili na svoja ognjišta, nakon što su bili protjerani. Danas imamo provođenje sistemske diskriminacije nad onima koji su se odlučili vratiti nakon progona što je direktno kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je sastavni dio Ustav Bosne i Hercegovine, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće. Danas se u ovom entitetu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine osporavaju i krše što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na ova dva primjera kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ima ih više, vidljive su ozbiljne posljedice po ključne principe zbog kojih je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Povratak bez diskriminacije i nadležnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uz obavezujuću primjenu njegovih odluka bili su među ključnim razlozima potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Od novog visokog predstavnika očekujemo da se posveti ovim pitanjima i kroz potpunu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma obezbijedi okruženje bez diskriminacije uz vladavinu jednakih prava za sve građane.

Republika Srbija svojim potpisom u Dejtonu obavezala se da će prestati vršiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da će prestati pomagati oružanu pobunu bosanskih Srba. Njihov potpis u Dejtonu jasno svjedoči o karakteru rata u Bosni i Hercegovini.

Danas Srbija pod izgovorom specijalnih i paralelnih veza sa bh. entitetom RS provodi agresivnu politiku u različitim oblastima sa ciljem tihe aneksije bh. entiteta RS i stvaranja novog „srpskog sveta“ na Balkanu.

Sve dok izabrani predstavnici bosanskih Srba budu išli u Srbiju po pamet Bosna i Hercegovina će biti zarobljena u raljama velikosrpskih aspiracija prema teritoriji Bosne i Hercegovine.

Novi visoki predstavnik kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da zaustavi tihu aneksiju ovog entiteta kroz neosnovanu institucionalnu saradnju bh. entiteta RS i Srbije sa ciljem narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

KABINET POTPREDSJEDNIKA