Sa skupa u Blagaju poslana je poruka snage naroda, naglašena važnost izlaska na izbore 07.10., te izbora Šefika Džaferovića za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Pred više od četiri stotine ljudi na platou Čaršije u Blagaju, održan je predizborni skup Odbora gradskog područja Jugoistok Stranke demokratske akcije. Na skupu su predstavljeni kandidati SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona za sve nivoe vlasti. Na samom početku programa proučena je fatiha i odata počast prvom predsjedniku Bosne iI Hercegovine i osnivaču Stranke demokratske akcije, rahmetli Aliji Izetbegoviću, te predsjedniku SDA rahmetli Sulejmanu Tihiću, kao i svim šehidima i poginulim borcima koji su svoje živote dali u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, Edin Mušić govorio je o znatnim rezultatima u proteklom periodu.

– Uspjeli smo stabilizirati sva vitalna pitanja na prostoru našeg kantona, čuvajući Grad Mostar i preko kantona i preko Federacije na različite načine – kazao je Mušić.

Dodao je kako su kadrovi SDA, zahvaljujući vertikali vlasti u aktualnom mandatu, uspjeli pokrenuti projekt koji je dugo stajao, najveću post-ratnu investiciju na ovom području – Vjetropark u Podveležju, ali i druge važne projekte.

– Ono na što sam lično ponosan – jedan san koji je bio čitavo vrijeme u stranačkim dokumentima, a to je put Stolac-Neum za koji smo na nivou Federacije uspjeli obezbijediti sav novac. Više od 70 miliona maraka – istaknuo je.

Predsjedavajući Skupštine HNK u aktualnom mandatu i nosilac kantonalne liste SDA, Šerif Špago istakao je važnost očuvanja pariteta vlasti u kantonu i upozorio na opasnost rasipanja glasova.

– Pozivam građane da izađu na izbore, da svoj glas ne daju malim strankama koje se aktiviraju pred izbore ili strankama koje su formirali pojedinci nakon što su zbog sebičnih ličnih ambicija napustili SDA, i sada unose smutnju kod glasača, rizikujući da se nekoliko hiljada glasova Bošnjaka „prospe“, a što su dva mandata u Skupštini manje. Naravno, to iz razloga što te stranke niti imaju strukturu ni glasača, te ne mogu dostići izborni prag – naglasio je Špago.

FAKTOR