- Smatramo da ovakvo zakonsko rješenje u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a krši mnogobrojne odredbe Ustava BiH. Najljubaznije Vas molimo da u skladu sa članom 25 stav (2) i (3) Pravila Ustavnog suda BiH, ovaj zahtjev tretirate kao hitan jer su posljedice neustavne odredbe veoma štetne za državu Bosnu i Hercegovinu - navedeno je u apelaciji.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH dostavio je zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

- Dostavio sam apelaciju kao njen koautor. U ovom zahtjevu je korištena argumentacija koja se koristila i u ranijim slučajevima jer je ovo šesti put kako iz RS-a pokušavaju jednostrano doći do državne imovine.

Država BiH nastavila je svoj kontinuitet i raspolaganje imovinom što proizlazi i iz sukcesije bivše Jugaslavije. Očekujemo da Ustavni sud BiH i šesti put prihvati naš zahtjev i tako još jednom svima ukaže da se odluke ne mogu donositi jednostrano već isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Svi dosadašnji jednostrani pokušaji iz RS-a su bili beuspješni i moraju shvatiti da to tako ne ide. I predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić nedavno je kazao da je nadležnost o ovom pitanju na državnoj skupštini – izjavio je Mahmutović.

FAKTOR