Oko 3.500 ljudi danas je prisustvovalo centralnom predizbornom skupu Stranke demokratske akcije (SDA) za općinu Novi Grad, koji je održan u sportskoj dvorani „Ramiz Salčin“. Na samom početku simpatizerima i članovima stranke obratio se kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je istaknuo da je posljednjih pet mjeseci obišao cijelu Bosnu i Hercegovinu.

„Primjetio sam da narod razumije šta se dešava. Narod zna da je SDA snaga i kičma ovoga naroda, da je SDA odbranila državu, da je u ovom mandatu pokrenula euroatlantske integracije“, kazao je Džaferović.

Dodao je kako nema govora o trećim entitetima ili otcjepljenju bilo kojeg dijela naše zemlje, umjesto toga, put ove zemlje je unutrašnja reintegracija i integracija u EU i NATO. Prema njegovim riječima, kada god su drugi bili na vlasti napravili su štetu. Džaferović je naveo primjer sramnog Zakona o prebivalištu koji je donio dosta problema povratnicima u RS.

„Povratničke zajednice su vitalni interes našega naroda“, kazao je Džaferović.

Džaferović je međunarodnoj zajednici poručio da mi hoćemo u EU i NATO. Susjedima je poručio da poštuju Bosnu i Hercegovinu, da zaključe ugovore o granici sa BiH, jer moraju biti svjesni da neće biti razmjene teritorija. Poruka onima koji prave smutnju u BiH, ni jedan pedalj ove zemlje nikad niko neće uzeti, ali ako ovako nastave negirati državu BiH, nestat će entiteta.

„Poruka svima onima koji žele dobro ovoj zemlji sadržana je u misiji rahmetli Alije Izetbegovića, on se borio za cjelovitu, nezavisnu državu BiH, državu ravnopravnih naroda. Put ove zemlje nije segregacija, nije dominacija, put je ravnopravnost svakog čovjeka na svakom pedlju. Za to se borio rahmetli Alija. Vidio sam mnogo mladih ljudi, čestitih i pametnih, oni su dokaz da se nikad nećemo umoriti u borbi za državu u kojoj će svakom čovjeku biti komotno ma gdje da živi“, kazao je Džaferović.

Domaćin skupa predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Huso Ćesir je istaknuo da Semir Efendić, tamo gdje ga šalju, ne može ići sam, mora imati sa sobom tim koji će mu davati podršku iz Skupštine Kantona, a za to je potrebna natpolovična većina.

Nakon predstavljanja liste SDA za kantonalnu Skupštinu Novograđanima se obratio načelnik ove općine i nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Semir Efendić.

„Kada smo napisali naš plan prije šest godina i izašli pred građane, objasnili šta znači, ja sam tada izabran za načelnika. Imali ste priliku vidjeti šta smo uradili u općini Novi Grad. Činjenica je da mi kao općina imamo sistem, i da on funkcioniše, ali viši nivo, kanton, često nas ne prati i vrtimo se u krug, to moramo popraviti. Sada imamo program ‘Pokrenimo Sarajevo zajedno’ koji treba da riješi brojne probleme u Kantonu Sarajevo“, kazao je Efendić. On je objasnio građanima u kojim oblastima će djelovati. Prije svega, to je oblast komunalnih usluga, zatim sobraćajna infratsruktuta, privredni razvoj, zdravstvo, obrazovanje i razvojni projekti.

„Kada je Mahatir Muhamed u Maleziji odlučio da vrati samopouzdanje svome narodu izgradio je najveće zgrade na svijetu u to vrijeme, time su dokazali da mogu biti najbolji. I nama trebaju veliki projekti, izgradnja žičara do naših olimpijskih planina, izgradnja nacionalnog stadiona i brojni drugi projekti“, kazao je Efendić. Dodao je kako građani imaju priliku da na listama SDA izaberu kompetentne kandidate, ljude kojima vjeruju.

„Ako dobijemo priliku, moći ćete gledati razvoj Sarajeva kakav nije viđen odavno“, zaključio je Efendić.

Nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Denis Zvizdić, nakon što su predstavljeni kandidati s ove liste, u obraćanju građanima je kazao kako u BiH ima 127 stranaka, ali to su male stranke koje ne žele jaku i jedinstvenu BiH, ali ima samo jedna velika stranka koja se bori upravo za jedinstvenu, nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, za zaštitu nacionalnog identiteta našeg naroda, a to je Stranka demokratske akcije.

Pod vodstvom ove stranke, dodao je on, ostvaren je višestoljetni san o nezavisnoj BiH, te vraćen politički suverenitet Bošnjacima, što jamči da nikada više niko neće o Bosni i Hercegovini odlučivati bez Bošnjaka, i nikada se više odluke neće donositi u Zagrebu ili Beogradu, nego samo u BiH.

On je zaključio da nam je potrebno članstvo u EU i NATO zbog mira i stabilnosti, ambijenta u kojem možemo nastaviti razvijati Bosnu i Hercegovinu.

Kandidatkinja za federakni Parlament Sebija Izetgović kazala je da ona navija za Šefika Džaferovića zato što je on čestit čovjek i zaista zaslužuje da bude član Predsjedništva BiH. Ona je govorila i o stanju na KCUS-u koji je preuzela prije dvije godine sa 100 miliona KM duga, do čega je do danas vraćeno 83 miliona KM. To je dokaz da se sve može postići trudom i radom.

Nosilac liste za federalni Parlament Eldar Čomor istaknuo je da je Semir Efendić jedan od najboljih načelnika u BiH, te dodao kako SDA nema potrebu da iznosi laži o drugim strankama i kandidatima, kao što oni čine o SDA, jer to je njima na obraz, a SDA je na obraz ono što radi, a radi sve za dobro naroda BiH.