Iako se u posljednjem izvještaju koji je visoki predstavnik Valentin Inzko podnio Vijeću sigurnosti nalaze brojne tačne ocjene o stanju u BiH, potpuno je nejasno kako je Inzko došao do formule koja sugeriše da su svi u zemlji odgovorni za zastoje.

Bilo bi dobro da aktuelni visoki predstavnik objasni šta je krivica SDA pa nas se izjednačava sa SNSD-om, osim stalne potrebe da se izjednačavaju svi u BiH, i krivica raspoređuje na “strane”.

S obzirom da je jako dugo u BiH i da savršeno poznaje ovdašnje  prilike, Inzko je morao koristiti precizne, jasne i određene formulacije kada je u pitanju karakterizacija politika.

Dvosmislenom formulacijom, Inzko je otvorio prostor za stvaranje pogrešne percepcije, te izjednačavanje politika koje brane Ustav i zakone i onih koji narušavaju Ustav i zakone.

Svakome ko iole prati dešavanja u BiH jasno je da je SNSD sa svojom politikom opstrukcija glavni izvor krize, što je vrlo jasno konstatirao u svome izvještaju specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Matthew Palmer, za razliku od aktuelnog visokog predstavnika kojem očigledno iz političkih razloga trebaju “sukrivci”.