Povodom 10. godišnjice donošenja presude u slučaju Sejdić-Finci, SDA poziva sve relevantne političke faktore da se istinski posvete implementaciji ove presude.
Zapanjujući su podaci organizacija za zaštitu ljudskih prava, po kojima čak 400.000 građana nema pravo da bude demokratski izabrano u Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda, samo zbog svoje etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.
Diskriminisanu skupinu od čak 12% stanovništva Bosne i Hercegovine, čine pripadnici nacionalnih manjina, etnički neizjašnjeni građani, kao i Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS i Srbi u entitetu FBiH.
Bilo kakvo produbljivanje sistema etničke diskriminacije neće dobiti podršku SDA, jer je u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.
Osiguravanje punih političkih prava i jednakosti svih građana pred zakonom, bez obzira na etničku pripadnost ili prebivalište, mora biti apsolutni prioritet kada su u pitanju svake buduće izmjene Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.
To je ujedno i jasno propisana obaveza iz Mišljenja Evropske komisije, koju moraju poštovati i provesti svi oni koji tvrde da su za nastavak EU puta naše zemlje.