Sastanak i razgovori o budućoj saradnji predstavnika SDA - Stranka demokratske akcije BiH sa g. Sead Šahman i drugih predstavnika odbora za medjunarodnu saradnju iz Bošnjačka stranka u Crnoj Gori.

Posebno zadovoljstvo je bilo pokloniti novu važnu knjigu o pravno-političkoj poziciji Bošnjaka, autora prof.dr. Ajdina Huseinspahića.

Ovom prilikom citirat ću profesora Huseinspahića:"Knjiga „Od berlinske do dejtonske Bosne i Hercegovine-pravno-politički status Bošnjaka“.

Samo međusobnim upoznavanjem, razgovorom i razumijevanjem Bošnjaci mogu načiniti iskorak, koji će biti višestruko koristan ne samo za njih nego i za sve građane naše jedne i jedine domovine.

Bez obzira na individualne stavove, rijetko kad bazirane na relevantnim i objektivnim činjenicama, a vrlo često medijski "polufabrikovane", moramo znati barem za 3 povijesne činjenice, koje nikad ne smijemo zaboraviti:

1. Bošnjaci su u četiri navrata ulazili u proces formiranja ključnih političkih partija, u vrlo turbulentnim, teškim i presudnim vremenima, i to: 1906. kad je formirana MNO (austrougarski period); 1919. kad je formirana JMO (jugoslavenski period); 1920. kad je formirana KPJ, od 1948. KP/SK BiH (socijalistički period) i 1990. kad je formirana SDA (demokratski period-period agresije na BiH, državne nezavisnosti i nacionalnog preporoda). A što za Bošnjake koji žive u Crnoj Gori danas predstavlja Bošnjačka stranka.

2. Nijedna navedena partija nije nastala u mirnom i sigurnom periodu, niti je bilo koja do 1990. ugašena u mirnodobskim uslovima, jer Bošnjaci su bez obzira na sve znali cijeniti ključne političke institucije u presudnim vremenima, pa je političkim protivnicima jedino ostalo da ih uguše u ratu.
Tako je MNO ugašena nakon Prvog svjetskog rata; JMO je ugašena tokom Drugog svjetskog rata; KP BiH je nestala nakon disolucije Jugoslavije, agresije i genocida. Mi četvrto stradanje i rat ne želimo!!!

3. Bez obzira kakvo mišljenje pojedinci imali o navedenim političkim partijama i njihovim liderima (MNO-Firdus...; JMO-Spaho...; CK SK BiH-Pozderac...; SDA-Izetbegović...) nikada ne gubimo iz vida da su baš te partije zaslužne za postepeno napredovanje Bošnjaka i zaštitu interesa svih građana u BiH. U najmanju ruku danas su Bošnjaci slobodni da formiraju kakvu god žele partiju ili da djeluju van partija makar to bilo vrlo kobno po njih i njihovu domovinu, makar oni to i ne vidjeli!"