Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić,  danas je, 3. novembra 2021. godine, u naselju Večići kod Kotor-Varoša, prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima počinjenih na području ove općine.

Sjećanje na žrtve je započelo dočekom učesnika Marš mira “Tihi hod za veliku bol", kojim se čuva sjećanje na kolonu Bošnjaka koji su 3. novembra 1992. godine napustili posljednju slobodnu teritoriju na području općine Kotor-Varoš i krenuli na put slobode prema Travniku. Na ovom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije. 

Tokom 1992. godine, na području općine Kotor-Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila, a porodice tragaju za kostima njih 275.

U okviru programa, koji je upriličen u Večićima, prisutnima se obratio i Ramiz Salkić,potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je istakao da zbog toga što zlo i zločinci nisu kažnjeni danas svjedočimo novim nasrtajima na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

 - Mi smo danas ovdje u Večićima, Kotor-Varoš i prisjećamo se naših sunarodnjaka koji su ubijeni od strane zločinaca koji za svoj zločin nisu kažnjeni. Ubijeni su samo zbog činjenice da su bili muslimani Bošnjaci i što su se zalagali za slobodnu i nezavisnu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Zbog toga što zlo i zločinci nisu kažnjeni mi danas svjedočimo novim nasrtajima na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ponovo su u prvom planu ratni ciljevi bosanskih Srba o etnički čistom srpskom prostoru.

Naše sjećanje na naše šehide treba da nam pomogne u donošenju ispravnih odluka u budućnosti u interesu naše domovine i našeg naroda. Zbog toga je važno ovo okupljanje, ali i sva druga okupljanja gdje se prisjećamo teških zločina nad našim narodom. Naša je obaveza da nikada više u budućnosti ne dozvolimo ovakve zločine nad Bošnjacima i tu je odgovornost na svima nama kako pojedinačno tako i kolektivno.

Za zločine počinjene na području opštine Kotor-Varoš, Sud Bosne i Hercegovine do sada je osudio Bosiljka Markovića na deset godina zatvora, Ostoju Markovića na jedanaest godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora. Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima "Boško Peulić i drugi", te "Savo Tepić i drugi".