On je istakao da se u bh. entitetu RS na najgrublji način krše osnovna ljudska prava i slobode.

- Entitet RS u Bosni i Hercegovini je mjesto sistemske diskriminacije i kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama. U ovom entitetu vlast na različite načine i u različitim segmentima društva krši osnovna ljudska prava i slobode. U obrazovnom procesu koji je u potpunosti pravoslaviziran krši se pravo Bošnjaka da izučavaju nastavu na bosanskom jeziku, a i sam naziv jezika se osporava uprkos ustavnim i zakonskim odredbama da Bošnjaci imaju pravo nazvati svoj jezik onako kako to oni žele.

U obrazovnom sistemu djeca Bošnjaci redovito su izloženi uvredljivim nastavnim sadržajima na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Činjenica da se kao Dan prosvjetnih radnika obilježava svetosavska slava te organizuju svetosavske akademije, da se dodjeljuju svetosavske nagrade najboljim učenicima najbolje pokazuje koliko je obrazovni proces pravoslaviziran i kreiran samo za djecu bosanskih Srba - navodi Salkić.

U udžbeniku historije, nastavlja on, nalazi se slika ratnog zločinca Ratka Mladića koji je osuđen za genocid nad Bošnjacima i druge teške zločine uz opis da je on komandant vojske koja je stvarala RS. Pored ovih sadržaja postoji i niz drugih koji vrijeđaju osjećanja bošnjačke djece u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

- Vlast u ovom entitetu u kontinuitetu vrijeđa osjećanja preživjelih žrtava genocida nad muslimanima Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica negirajući njihovu patnju i zločin koji je učinjen uprkos zvaničnim presudama međunarodnih i domaćih sudova. Štaviše, vlast u ovom entitetu odlikuje najvišim entitetskim priznanjima presuđene ratne zločince i koristi svaku priliku u javnom prostoru kroz istupe zvaničnika da istakne njihovu navodnu herojsku ulogu.

Vlast u ovom entitetu kroz sprečavanje zapošljavanja Bošnjaka u institucijama onemogućava njihovu egzistenciju i na takav način provodi ratne ciljeve mirnodobskim metodama kroz ekonomski progon Bošnjaka sa svojih ognjišta. Sve ovo se dešava uprkos činjenici da se u Ustavu entiteta članom 97. garantuje nacionalna zastupljenost konstitutivnih naroda u institucijama i organima entiteta.

Nažalost sve ove aktivnosti na kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda u ovom entitetu ostaju bez adekvatne reakcije domaćih, ali i međunarodnih organizacija i institucija. Aktivnosti na provođenju sistemske diskriminacije nad Bošnjacima u ovom entitetu svakodnevno daju svoje rezultate jer je upravo iz gore navedenih razloga Bošnjaka je sve manje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine koji se RS zove, što je opet samo po sebi diskriminatorno i ugrožavanje prava Bošnjaka.

Pozivam nadležne institucije i predstavnike međunarodne zajednice da pomognu u otklanjanju i prestanku svakog oblika sistemske diskriminacije i ugrožavanju ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i svih drugih građana u ovom entitetu - zaključuje Salkić.

FAKTOR