Preporod.info: Danas, 8. juna, bit će izrečena konačna presuda za Ratka Mladića. Šta Vi očekujete, kakvu presudu?

Salkić: Prije svega, jako je važno za utvrđivanje istine da drugostepena presuda bude donesena i da ona odslikava ono što se dešavalo tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Bez ikakve sumnje radilo se o jasnoj genocidnoj namjeri koja je i provedena u značajnom broju opština u Republici Bosni i Hercegovini. Očekujem i nadam se da će žalba Tužilaštva biti prihvaćena i da će presudom biti proširen obim odgovornosti za genocid, jer to odgovara onome što se dešavalo tokom agresije. Svaka drugačija presuda bilo bi djelimično zadovoljavanje pravde, što ne bi bilo dobro.

Preporod.info: Kao potpredsjednik RS-a, vjerujete li da će ova presuda doprinijeti pomirenju ili će izazvati još gore podjele na tim područjima?

Salkić: Presuda prije svega treba da donese pravdu u mjeri koliko je moguće više i satisfakciju za žrtve da je kažnjen onaj koji je planirao, organizirao i naredio činjenje genocida i drugih teških zločina. Ova presuda treba da bude podstrek onima koji i danas negiraju genocid i veličaju ratne zločince da to trebaju prestati činiti, da se trebaju suočiti sa dokazanim činjenicama da je neko u njihovo ime planirao, organizirao i naredio izvršenje genocida nad bosanskim muslimanima Bošnjacima.

Katarza bi trebala biti put kojim trebaju krenuti bosanski Srbi u interesu izgradnje trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regionu. Na ovom putu trebali bi na čelu kolone biti politički predstavnici bosanskih Srba, ali i oni iz Srbije. Samo tako se može početi vraćati povjerenje među narodima i građanima. Negiranjem presuda, negiranjem genocida, veličanjem ratnih zločinaca sije se sjeme mržnje i produbljuju se rane i podjele u Bosni i Hercegovini, ali i izvan Bosne i Hercegovine među Srbima i Bošnjacima. Sa ovom praksom se treba prestati u interesu mira, dobre saradnje i zajedničkog života novih generacija na ovim prostorima.

Preporod.info: Očekujete li da će presuda obuhvatiti i druge opštine osim Srebrenice, te da će se konačno dokazati da je i tu bio genocid? Šta će značiti ako se ne desi tako?

Salkić: Sa pozicije žrtava i onoga što se dešavalo tokom agresije bez ikakve sumnje genocid je počinjen i u drugim opštinama koje su predmet optužnice pa i u onim koje nisu predmet optužnice. Ovo dokazuju presude za genocide pred sudovima u nekim evropskim državama za područje opština Osmaci, Kotor-Varoš, Doboj. Nadam se presudi u kojoj će biti prošireno područje na kojem je po mišljenju suda počinjen genocid, a za koji je odgovoran Mladić. Ukoliko se to ne desi, ostaće gorak okus da je pravda djelimično zadovoljena. To naravno ni na koji način ne poništava činjenicu da je genocidna namjera provedena već samo da sud nije jasno utvrdio da je genocid počinjen...

Preporod.info: Šta će za BiH i odnose sa Srbijom značiti presuda Mladiću? Kako vidite dalje stanje u regionu?

Salkić: Vlast u Srbiji treba stati na čelo kolone koja će generalno srpski narod povesti putem katarze u regionu. Na isti način kako su bili predvodnici ratova devedesetih na Balkanu tako trebaju biti predvodnici u osudi zločina, priznanju presuđenog genocida, distanciranju od presuđenih ratnih zločinaca. Oni trebaju biti predvodnici procesa kažnjavanja ratnih zločinaca, što danas nije slučaj. Srbija treba prestati biti oaza i sigurna luka za brojne osumnjičene za teške ratne zločine i genocid počinjen u Bosni i Hercegovini nad bosanskim muslimanima Bošnjacima.

Srbija je jedina zemlja koja je do sada presuđena pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da nije spriječila genocid i da nije kaznila počinioce genocida. Danas ona treba priznati genocid i suditi osumnjičenim ratnim zločincima kojih bez sumnje danas ima najviše na teritoriji Srbije. Svaki drugi put nije u interesu izgradnje mira i vraćanja povjerenja među narodima i državama u regionu.

Preporod.info: Prihvatanje istine i presuda Haga nije zaživilo u potpunosti. Postoje i dalje oni koji veličaju ratne zločince? Kako Vi gledate na to? Je li to prijetnja dugotrajnom miru na ovim prostorima i budućnosti? Čeka se i na zakon o zabrani negiranja genocida....

Salkić: Zakon o zabrani negiranja genocida sigurno bi pomogao u procesu suočavanja sa sudskim dokazanim i presuđenim genocidom. Postoji dato obećanje, a samim time i dug visokog predstavnika da nametne zakon o zabrani negiranja genocida koji bi trebao da uključi i zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu svima onima koji javno negiraju presuđeni genocid. Uvijek će biti onih koji će imati dileme ili će negirati počinjeni i dokazani genocid, ali je jako važno da takve stavove ne zagovaraju izabrani zvaničnici, da takve stavove ne izučavate u školama i da takve stavove ne zagovaraju mediji.

Danas je ključni problem u ovom entitetu i susjednoj Srbiji što izabrani predstavnici srpskog naroda podstiču svoj narod na negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, to čini i obrazovni sistem te mediji.U ovakvom ambijentu teško je očekivati da obični građani drugačije misle, ali ako bi izabrani zvaničnici priznali genocid, pokazali katarzu, to proveli kroz obrazovni proces i medije sigurno da bi velika većina građana srpske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini i Srbiji prihvatila takve stavove. Priznanjem počinjenog genocida i distanciranjem od presuđenih ratnih zločinaca skida se kolektivna odgovornost sa srpskog naroda o počinjenom genocidu.

Preporod.info: Koliko porodice žrtava mogu biti zadovoljne izrečenim presudama do sada? 

Salkić: Svi smo svjesni da pravda neće biti u potpunosti zadovoljena i da svi ratni zločinci neće biti procesuirani i osuđeni za zločine koje su počinili. Ono što je važno jeste da je prvi put sudski dokazan i presuđen počinjeni genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima. Jasno su markirane vojska i dijelovi policije bosanskih Srba pod kontrolom Karadžića i Mladića da su počinioci genocida.

Dokazani su i drugi teški ratni zločini silovanja, mučenja, zatvaranja u koncentracione logore koje su organizirale vlasti pobunjenih bosanskih Srba uz pomoć tadašnje JNA i paravojnih formacija iz Srbije. Sve ovo je dokazano i presuđeno pred dva međunarodna suda, Međunarodnim sudom pravde u Hagu i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu što daje dodatnu težinu.

Mi možemo biti i jesmo nezadovoljni brzinom suđenja, brojem procesuiranih osumnjičenih ratnih zločinaca, visinom izrečenih kazni i činjenicom da počinjeni zločini u nekim mjestima uopšte neće biti kažnjeni. Na nama je da i dalje insistiramo da svi počinioci ratnih zločina budu kažnjeni za zločine koje su počinili. Ratni zločin ne zastarijeva i mi ćemo dok smo živi tragati za ratnim zločincima gdje god da se nalaze i tražiti za njih kaznu.

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini trebaju da tragaju za počiniocima ratnih zločina, a ne da tragaju za ravnotežom u procesuiranju ratnih zločina. Meni se čini, a i opći je dojam da se danas pokušava napraviti ravnoteža u broju osumnjičenih i osuđenih ratnih zločinaca među narodima u Bosni i Hercegovini na uštrb pravde i kazne za zločince. To nije dobro i historija će o tome suditi onima koji to danas rade u tužilaštvima u Bosni i Hercegovini. Meni se čini da su oni najodgovorniji što danas žrtve sreću ratne zločince koji se slobodno kreću u ovom entitetu i dalje utiču na uslove života preživjelih žrtava. Ja pozivam tužilaštva u Bosni i Hercegovini da prekinu tu praksu i da čvrsto i jasno stanu na stranu žrtava, na stranu istine i pravde i tako sebi obezbijede pozitivnu ulogu u ovom procesu.

(A.N./Preporod.info)