Vijesti / Arhiva

Ramić: Zaključci NSRS-a neprovodivi, vrijeme je da se spriječi moguća destrukcija

Šef zastupničke grupe “Zajedno za BiH” Edin Ramić upozorio je […]

Objavljeno: 18.02.2020. u 13:42

Šef zastupničke grupe “Zajedno za BiH” Edin Ramić upozorio je da su neprovodivi zaključci usvojeni sinoć u Narodnoj skupštini u vezi s Ustavnim sudom BiH.

Posebno zasjedanje parlamenta o toj temi, kako je naveo, nije uopće trebalo biti održano.

– Jasno je da se odluke Ustavnog suda BiH provode, ne komentarišu i ne pokušava se, na neki način, disciplinovati taj sud, da da nadležnosti RS-u, koje nema – kazao je Ramić za Fenu, nakon što su zastupnici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS-a kasno sinoć usvojili “Informaciju u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH”, kao i osam zaključaka.

Ramić smatra da situacija u kojoj u RS-u ne žele da se usvoji zakon na državnom nivou, koji bi regulisao pitanje državne imovine, znači “da oni ne žele da to pitanje riješe na zakonit način, već jednostrano, nasilnim putem, smatrajući da će to neko nekada legalizirati”.

– Vrijeme je da se oni koji su zaduženi za sigurnost u BiH, za garancije po pitanju provođenja Ustava, vladavine prava, aktiviraju kako dalje ne bi išli u destrukciju – rekao je on.

Situacija u kojoj se postavljaju utimatumi Ustavnom sudu BiH i državnim institucijama, a nema sankcija, ohrabruje da se ide dalje.

– Bolje je zaustaviti problem dok je još u nastanku, nego kada naraste toliki da se oko njega moraju baviti i EU i SAD i svi oni koji su garanti Dejtonskog sporazuma – istakao je Ramić.

Usvojenim zaključcima Narodna skupština RS-a zadužuje Vladu da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH s ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Također, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske.