Stranka demokratske akcije poziva zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da, u skladu sa svojim mandatom, uvedu sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, zbog secesionističkih prijetnji kojim ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

Milorad Dodik već duži vremenski period djeluje direktno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese.

Njegove stalno ponavljane izjave, kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju prijeko potrebni politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH.

Umjesto da sve političke snage u BiH budu usmjerene u ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što bi našoj zemlji omogućilo dobijanje kandidatskog statusa i opći napredak, prinuđeni smo da odgovaramo na prijetnje secesionizmom koje svakodnevno upućuje Dodik.

Krajnje je vrijeme da PIC prestane uzmicati pred političkim siledžijstvom, te da sankcionisanjem propagatora secesionizma, spriječi destabilizaciju u zemlji. To je, osnovna obaveza PIC-a definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Londonskom konferencijom.