Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku Evropskog parlamenta o usvajanju Izvještaja o Bosni i Hercegovini.
 
Naročito važnom smatramo čvrstu podršku Parlamenta evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, te poziv Evropskom vijeću da podrži evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine odobaravanjem kandidatskog statusa.
 
Ističemo činjenicu da je dominantna većina zastupnika u Evropskom parlamentu prepoznala potrebu usklađivanja ustavnog okvira i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa evropskim demokratskim standardima. 
 
Odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i evropskih ultradesničarskih stranaka, kojim se od Bosne i Hercegovine traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu i nametanje standarda koje je Evropa davno odbacila, jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini trebaju kretati.

 

SDA ponavlja bezrezervnu opredijeljenost za evropski put Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva i ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te postupno preuzimanje evropske pravne stečevine i svih obaveza na tom putu.