Nepunih godinu dana nakon što su preuzeli vlast, „Trojkine“ uprave javnih preduzeća u FBiH svoju nesposobnost pokušavaju kompenzirati zavlačenjem ruku u džepove građana.

Rekordni gubitak ostvaren u 2023. godini u iznosu od čak 140 miliona KM direktan je odraz nestručnosti i nesposobnosti uprave Elektroprivrede BiH, a iz Plana poslovanja tog javnog preduzeća za period 2024. – 2026. evidentno je da svoju nesposobnost namjeravaju kompenzirati povećanjem cijena električne energije za domaćinstva.

Premijeru i ministrima u Vladi FBiH, koji su svoje plaće ove godine povećali za oko 400 KM mjesečno, plaćanje uvećanih računa možda neće biti problem, ali građanima koji se već suočavaju sa posljedicama inflacije itekako hoće.


Od 1. aprila 2024. godine također je najavljeno i povećanje cijena usluga BH Telecoma i to pod izgovorom da je to povećanje „usklađivanje sa povećanjem troškova poslovanja“.

Pristup aktuelne vlasti da, uporedo sa rapidnim zaduživanjem, svoju rastrošnost i nesposobnost nadoknađuju otimanjem novca od građana će imati teške posljedice po njihov životni standard i dodatno će stimulisati odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine.