Nakon sastanka potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, u izjavi za medije rekao je da bi bilo jako važno da se lokalna vlast ogradi i da osudi, te da ukloni posljedice incidenata koji su se desili u proteklim danima u ovom gradu.

- Hvala načelniku i  predsjedniku SO  na sastanku i prilici da razmijenimo mišljenja i informacije o posljednjim dešavanjima u Foči.

Prenio sam načelniku i predsjedniku SO da su posljednja dešavanja uznemirila Bošnjake Foče, ali i šire i ponovo su Foču markirali kao mjesto u kojem se na neki način širi nacionalna i vjerska netrpeljivost veličanjem ratnih zločinaca i napadom na Aladžu džamiju.

Pozvao sam načelnika i predsjednika SO da učine sve što je u njihovoj  moći da sa službama za održavanje čistoće grada uklone sporne natpise koji veličaju ratne zločince. Također, pozvao sam načelnika i predsjednika SO da posjete Medžlis Islamske zajednice Foča i Aladžu džamiju, te iskažu podršku zajedničkom životu u Foči kroz poštivanje vjerskih i nacionalnih različitosti u ovom gradu.

Načelnik i predsjednik SO, zajedno sa izabranim predstavnicima Bošnjaka u Foči, zajedničkim nastupom mogu i trebaju obezbijediti više sredstava na višim nivoima vlasti za rješavanje problema svih građana. To je moguće kroz međusobno uvažavanje i saradnju.

Foča je grad sa ozbiljnim turističkim potencijalima, Nacionalnim parkom Sutjeska, kanjonom rijeke Tare, te zaštićenim nacionalnim spomenikom Aladža džamijom i drugima.

Sigurno bi bila velika šteta da ovi incidenti izazovu sumnju, strah i nepovjerenje pred nadolazeću turističku sezonu, te da budu uzrokom odustajanja turista da posjete ovaj grad.

Zbog toga bi bilo jako važno da se lokalna vlast ogradi od navedenih postupaka, te ih osudi i ukloni sve posljedice istih u gradu.