- Zaključak Kolegija PSBiH je politički, usmjeren je u pravcu da ne idemo u smjeru dodatnog usložnjavanja situacije u BiH, da ostavimo prostora razgovorima, dogovorima i da naredna sjednica Zastupničkog doma PSBiH bude u septembru i ona će biti održana bez obzira da li poslanici, njih 13 iz entiteta RS, došli ili ne - istakao je Osmanović.

Ovaj politički stav su, kako je dodao, donijeli glede dosadašnjeg iskustva. Prema njegovim riječima, poznato je da je dosad bilo određenih pokušaja da se blokira rad državnih institucija i jedan period je to trajalo, a onda su poslije imali rad i PSBiH i Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH.

- Prema tome, današnji zaključak kolegija po nama je dobar, mi ostavljamo prostora razgovoru, dogovoru i nadamo se da ćemo do septembra riješiti situaciju, da naše kolege iz entiteta RS učestvuju u punom kapacitetu u radu PSBiH - istakao je Osmanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Osmanović je prokomentirao da niko nikada nije rekao da je jedan narod genocidan.

- Stalno ističemo, a takve su i presude, da odgovaraju pojedinici za ono što je učinjeno u periodu 1992-95. godina, a učinjeni su strašni ratni zločini, etničko čišćenje i Međunarodni krivični sud je potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Prema tome, to je obaveza svih u BiH, a i u cjelokupnom demokratskom svijetu da prihvate i suoče se s presudama kako domaćih, tako i međunarodnih sudova - rekao je Osmanović.

FENA