Danas je u Bosanskom Šamcu polaganjem cvijeća, učenjem dove i tevhida u džamiji Azizija obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Adil Osmanović je, predvodeći delegaciju SDA koja je prisustvovala obilježavanju, istakao da je Tihić  kao političar bio omiljen kod prijatelja i kolega, a poštovan i uvažavan od strane lidera drugih političkih stranaka u BiH.

“Sulejman Tihić će ostati u javnosti upamćen kao smiren i tih, ali jako ustrajan političar koji je trasirao politiku SDA u nekoliko riječi ” korak po korak ali stalno naprijed” .

 Posebno treba istaknuti njegov državni i politički angažman kao člana Predsjedništva BiH, jer je u tom periodu naša država dobila značajne institucije i provedene su najznačajnije reforme od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Takva politika je BiH nepovratno usmjerila u pravcu Evropske unije i NATO saveza. Nažalost, reformski procesi koji su toliko potrebni BiH, zaustavljeni su obaranjem i danas u javnosti poznatog “aprilskog paketa” ustavnih reformi. Da su tada usvojene  te ustavne reforme, danas bi naša država bila puno bliže i EU i NATO savezu. Ovdje, u ovom prelijepom bosanskom gradiću Bosanskom Šamcu, želim da istaknem još jednu posebnu vrlinu i dalekosežnu političku viziju Sulejmana Tihića. Pored mnogih drugih poslova, obaveza i aktivnosti kojima se bavio, nikada nije dozvolio da povratak nas  Bošnjaka i Hrvata na ove prostore  ne bude u samom vrhu  prioriteta politike SDA. Svojim amandmanima na Ustav ovog entiteta, kao i aktivnim učešćem u donošenju mnogih kvalitetnih zakona, radio je na popravljanju pozicije bosnjačkog i hrvatskog naroda u ovom entitetu. Na kraju,  njegova najsnažnijija poruka je  bila i da nakon svoje smrti njegov mezar  bude ovdje u BosanskomSamcu. Time je poslao najjaču poruku nama koji smo protjerani sa ovih prostora da nikada ne treba odustati”, kazao je Osmanović.

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine. Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu.