Vijesti / Novosti

Održana tribina "Žena stub modernog društva" u organizaciji Žene SDA HNK

Objavljeno: 01.10.2021. u 17:06

Lijepo vrijeme i prilično visoke temperature za ovo doba godine iskorištene su kako bi se na prelijepoj terasi Centra za kulturu u Mostaru, u organizaciji Žene SDA HNK upriličila tribina simboličnog naziva „Žena stub modernog društva“, poštujući epidemiološke mjere.

Obzirom da  nas je prethodno vrijeme i epidemija COVID 19 prilično usporila sa aktivnostima, zainteresovanost je bila vrlo velika, tražila se stolica više.

Na početku se prisutnima obratio predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK g. Edin Mušić, za kojeg je u najavi istaknuto kako je on predsjednik koji uvijek ističe da snažna organizacija Žena znači i osnaženu i jaku Stranku demokratske akcije. Predsjednik Mušić je sačinio presjek trenutnih društveno-političkih prilika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Istakao je i značaj aktivnijeg političkog angažmana žena i uključenja u sve sfere društvenog djelovanja. Iznio je i svoje uvjerenje da tribina nije slučajno održana na današnji datum, koji se obilježava kao Dan Bošnjaka, te čestitao svim prisutnim ovaj vrlo važan dan u historiji.

U ime organizatora prisutnima se obratila predsjednica Kantonalne organizacije Žene SDA HNK g-đa Alisa Hajdarović. Istakla je kako je sretna da se nakon dugo vremena ponovo organizuju aktivnosti, edukacije, druženja, što je u prethodnom periodu nedostajalo svima. Kroz svoje obraćanje naglasila je da je pred nama mjesec oktobar, koji se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke. Apelovala je na sve žene da ne zanemare sebe, da potisnu svoje strahove i stid, da obave preventivne preglede, jer prevencija je pola zdravlja.

Prva od panelista na temu „Politika treba žene“ govorila je zastupnica u u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH g-đica Majra Dautbegović. Majra je dokaz da jedna žena može biti i mlada i sposobna i snažna i uspješna. Diplomirani mašinski inženjer, jedina žena koja je bila zaposlena kao pogonski inženjer na postrojenjima Hidroelektrane Jablanica, uspješan sportista, djevojka koja može biti kvalitetan primjer svima nama.

U vrlo kvalitetnoj prezentaciji svoje teme, Majra nam je približila šta to znači biti žena u politici. Posebno je naglasila važnost većeg učešća žena u politici i pojasnila kako politika izgleda kada žene imaju više prostora za djelovanje. Iznijela je i određene egzaktne podatke i statističke analize, te navela svijetle primjere žena iz sfere politike. Govorila je i o važnosti adekvatnog medijskog predstavljanju žena, programu mentorstva i ostalim bitnim aspektima.

Na temu „Ekonomija i obrazovanje iz ženskog ugla“ govorila je doc.dr. Nerma Čolaković-Prguda, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Posebno je istakla i naglasila važnost obrazovanja djevojaka i žena, koje dalje vodi ekonomskoj neovisnosti i boljem položaju u svim segmentima života. Iznijela je konkretne podatke i brojke vezano za ekonomsku stopu, stepen zaposlenja, podatke o učešću žena u obrazovnim strukturama. Kvalitetnom organizacijom vremena i poredanim prioritetima, žene mogu biti uspješne i kao stručnjaci i kao majke, supruge, kćerke i u svim ostalim poljima i oblastima kojima se bave.

Temu „Uticaj COVID-a na mentalno zdravlje ljudi“ prezentirala je doc.dr. Amela Hajdarević, profesor na CEPS-u i  i Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju u Travniku, a ujedno i glavna sestra na odjelu neurologije i psihijatrije u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru. Obzirom na veliko iskustvo u praksi približila nam je na svojstven način kako je to COVID uticao na sve nas. Posebno je naglasila uticaj epidemije na porast nasilja u porodici, porast broja psihičkih tegoba, povećanje anksioznosti, depresije, nevidljivih stvari koje razaraju i uništavaju živote ljudi i njihove porodice. Praktično, i kroz svoje lične primjere apelovala je na sve, da rade na svom mentalnom zdravlju, da se klone negativnih misli i negatvnih uticaja okoline, da se trude da se oslobode stresa i rade stvari u kojima uživaju, kako bi imali što kvalitetniji i ispunjeniji život.

Ova tribina pokazala je koliko je interesovanje za druženjem, edukacijom, razmjenom informacija, te je ona samo jedna u nizu planiranih aktivnosti na nivou SDA u HNK.