Posljednji predizborni skup koji oraniziraju općinski odbori Stranke demokratske akcije (SDA) u Kantonu Sarajevo održan je sinoć u krcatom Sportsko-kulturnom centru u Hadžićima. Oko 3.500 simpatizera i članova stranke prisustvovalo je ovom spektakularnom skupu.

Domaćin, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović otvarajući ovaj skup pozvao je građane Hadžića da glasaju za kandidate SDA stranke, a prije svih za kandidata za člana Predsjendištva BiH Šefika Džaferovića.

Ovom prilikom predstavljeni su kandidati SDA za sve nivoe vlasti na predstojećim izborima. U ime kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH građanima se obratio nosilac liste i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

„Ovdje se osjeti SDA u havi, u vodi, u krvi… Takva je atmosfera da mogu samo reći: Čestitam Hadžićani na pobjedi na izborima”, kazao je Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, historija Bošnjaka dijeli se na dva dijela: onaj prije rahmetli Alije Izetbegovića i SDA, i onaj poslije. Period od 100 godina prije SDA je period velikih iskušenja, izazova i stradanja Bošnjaka, vrijeme kada Bošnjaci nisu mogli slobodno se izražavati, bilježiti i prenositi događaje iz svoje prošlosti, nisu mogli pisati svojim jezikom, nisu imali nijedan medij. Zato se nakon zločina nad Bošnjacima 1942. godine isto ponovilo 1992. Period nakon pojave SDA i rahmetli Alije obilježen je time što su Bošnjaci postali politički faktor, dobili su suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

„Nikada više Bošnjaci neće biti tako slabi. U ovoj državi žive istinske patriote, a najviše ih je upravo u ovoj stranci – SDA”, rekao je Zvizdić.

On je objasnio četiri okvira u kojima djeluje SDA. Prvi je, kazao je Zvizdić fizički okvir našeg postojanja, a to je država. „Suština našeg rada je stabilna, cjelovita, nezavisna i mirna BiH. Onima koji vole ovu zemlju poručujem da ćemo nastaviti ekonomski razvijati BiH, voditi je ka EU i NATO, a onima koji ne vole BiH poručujem da prestanu raditi u interesu drugih država, da prstanu negirati genocid, da prestanu negirati BiH, jer nikada ovom zemljom niko nije vladao i nikada niko nije pokorio bošnjački narod”, kazao je Zvizdić.

Drugi okvir je politički suverenitet bošnjačkog naroda, treći očuvanje naše vjere, tradicije i morala, odnosno očuvanje te duhovne komponente, a četvrti okvir je ekonomski razvoj BiH.

U uzavreloj atmosferi u sportskoj dvorani u Hadžićima Zvizdić je poručio: „Neka dragi Bog čuva našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Do pobjede SDA”.

Listu za federalni Parlemnat u izbornoj jedinici kojoj pripadaju Hadžići predvodi Eldar Čomor, predsjednik Općinskog odbora SDA Hadžići, a time i jedan od domaćina skupa. Nakon predstavljanja kandidata na listi, Čomor je građanima poručio kako su ovi izbori vrlo važni i da nisu samo igra i zabava, kako se možda nekima čini. Važno je ko će biti u zakonodavnoj vlasti, isto kao što je važno ko će biti član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda. Istaknuo je da mnogi pokušavaju da Bošnjacima podmetnu priču kako nije bitno ko će biti član Predsjedništva BiH – itekako je bitno da to bude Šefik Džaferović. Dodao je kako se lahko Bošnjaci mogu dovesti u neugodnu situaciju, jer imamo 127 stranaka, i spas nam je u jedinstvu, u SDA.

U Hadžićima su sinoć predstavljeni i kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo. Nosilac liste, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić predstavio je program „Pokrenimo Sarajevo zajedno”. Istaknuo je da druge stranke nude priče i slogane, a jedino SDA konkretan program. Sve ono dobro što je uradio u općini Novi Grad dokaz je, dodao je Efendić, da se slični uspjesi mogu napraviti i u Kantonu. Ukoliko lista SDA dobije podršku da može formirati stabilnu vladu, Efendić vjeruje da od Sarajeva u budućnosti može napraviti pravu evropsku metropolu.

Glumac Emir Hadžihafizbegović, kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, održao je kratak i inspirativan govor u Hadžićima koji je pobliku digao na noge.

„Nisu slučajno Hadžići bastion SDA, bastion prosperiteta, bastion duhovnosti. To je zbog stanja duha. A stanje duha je važnije od bilo kojeg projekta, koji opet dođe kao posljedica tog stanja duha”, kazao je Hadžihafizbegović.

Ispričao je da je upoznao bivšeg premijera Malezije Mahatira Muhameda i da je čitao njegove memoare. Navodi da je Mahatir postao premijer u petak, a već u ponedjeljak su mu došli iz MMF-a i nudili novca koliko mu treba za razvoj Malezije. Mahatir im je odgovorio da dok ne popravi stanje duha kod Malezijaca nikakav novac neće mu moći pomoći. Taj čovjek je Maleziju od nerazvijene učinio razvijenom zemljom.

„Zašto ste jaki?”, upitao je Hadžićane, a onda i dao odgovor: „Zato što nemate problema sa stanjem duha”.

„Bez stanja duha ne možemo napraviti ništa. Ta svijest da ste prepoznali u koju kutiju ćete ubacivati glasove u nedjelju pokazuje da ste prepoznali ideju rahmetlije Alije koju njeguje SDA”, kazao je Hadžihafizbegović i zaključio na kraju: „Samo popravljajmo stanje duha i niko nas neće moći pobijediti”.

Sa ovoga skupa upućen je poziv građanima Hadžića da dođu na centralni predizborni skup SDA večeras u Zetri.