Analizira rada poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH, koja obuhvata kvalitetu i broj  upućenih  inicijativa, broj zastupničkih pitanja,  broj korisnih i realizovanih  inicijativa prema Vladi  Federacije, pokazala je aktivan rad jednih i totalno odsustvo bilo kakvog interesa za rad u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine, druge grupe zastupnika.

Analiza je rađena  na način da je po jedinstvenoj metodologiji izvršena procjena angažmana  poslanika  vladajuće večine, te posebna analiza rada opozicionih zastupnika.

Prema rezultatima, koji su sačinjeni na osnovu dostupnih materijala, zastupnica sa najvećom ocjenom iz reda  zastupnika parlamentarne večine je zastupnica Kenela Zuko iz kluba SDA.

Iz reda opozicije, prema broju inicijativa, broju diskusija, replika, načinom komunikacije sa javnošću, najvišu ocjenu ima  Sabina Čudić.

Analiza je sastavljena od grupe  analitičara, koji su u prethodnom periodu pratili rad Predstavničkog Parlamenta F BiH i bit će predstavljena javnosti.