auci je i direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti i vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

Ministrica Turković je informirala Faucija o trenutnoj situaciji i mjerama koje su poduzete u BiH s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, te problemima koji su nastali u nabavci vakcina putem mehanizma COVAX.

Istakla je da bi naša zemlja duboko cijenila pomoć Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju tog problema, te da bi bilo važno da sve zemlje u svijetu istovremeno provode vakcinaciju stanovništva.

Fauci je govorio o trenutnoj situaciji u SAD-u, te mjerama i potezima koje je poduzela nova američka administracija predvođena predsjednikom Joe Bidenom.

Doktor Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine, kada je nacija bila u krizi zbog side. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, uključujući predsjedničku medalju za slobodu. Stekao je 45 počasnih doktorata na univerzitetima u SAD-u i inostranstvu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

FENA