Na komemoraciji se obratio i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović koji je kazao da danas ispraćaju bolji svijet uglednog Turčina, prkosnog Bosanca i nepokolebljivog Hercegovca, humanistu velikog srca i čovjeka kojeg je privilegija bila poznavati, a pogotovo imati za prijatelja.

- Znajući našeg Kemala, ponosnog unuka uvaženih porodica Grebo iz Ljubinja i Resulovića iz Trebinja, znam kako je njegova želja da se i danas i ovdje čuje bosanski jezik, osjeti dašak bosanskohercegovačke tradicije, kulture i drugih obilježja identiteta njegovih predaka - kazao je Mahmutović.

Kako je istaknuo, to su obilježja koja je brižno gajio okupljajući građane Turske porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali i održavanjem izuzetno prisnih odnosa s domovinom, koju je s pravom smatrao svojom.

Mahmutović je naglasio da je i jednako svojim smatrao i izbjeglice koje su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu utočište od ratnih stradanja našle u Turskoj gdje ih je raširenih ruku dočekivao ne štedeći ni sebe niti sve njemu dostupne kapacitete u nastojanju da im olakša izbjegličke dane.

- Razumio ih je kako ih možda drugi, sve i da su htjeli, nisu mogli razumjeti. Neopisiva je tuga napustiti svoje ognjište, biti protjeran, biti u bijelom svijetu u potrazi za rahatlukom. Sve to su Baysakovi preci preživjeli i s tim bremenitim životnim iskustvom su u Kemala utkali najljepše ljudske i tradicijske vrijednosti Turske ali i Bosne i Hercegovine - dodao je Mahmutović.

Baytak je, kaže, postao simbol bosanskohercegovačko-turskog jedinstva, čiji je cjeloživotni rad stvorio obavezu za sve buduće generacije da predano rade na jačanju veza između dvije bratske zemlje ali i očuvanju bosanskohercegovačkog i bošnjačkog identiteta u Turskoj.

Istovremeno pokazao je sa upravo na toj osnovi može temeljiti i uspješna ekonomska saradnja o čemu svjedoče brojni privrednici iz Bosne i Hercegovine čijim firmama je otvoreno tursko tržište upravo zahvaljujući angažmanu Kemala Baysaka.

- Neiscrpnu ljubav prema zemlji svojih predaka iskazivao je pomažući jednako i uspješnim i onim manje uspješnim privrednicima, vjerskim velikodostojnicima, intelektualcima i kulturnjacima, studentima, ali i ljudima u potrebi o čemu je najmanje govorio, a to je upravo govorilo najviše o njemu i njegovoj ljudskoj veličini - kazao je Mahmutović na komemoraciji.

Kemal Baysak ostat će trajno u najljepšem sjećanju, a njegovo ime bit će upisano u historiji kao ime jednog od najsjajnijih počasnih konzula koje je Bosna i Hercegovina ikad imala, zaključio je zamjenik ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH Dževad Mahmutović u obraćanju na komemoraciji preminulom počasnom konzulu BiH u Turskoj.

Od Baysak su se oprostili brojni turski zvaničnici i privrednici, kao i mnogi njegovi poznanici u Bosni i Hercegovini.

Bio je biznismen i obnašao je nekoliko značajnih javnih funkcija. Između ostalog, bio je načelnik turske Općine Karsiyaka.

Baysak je bio porijeklom iz Ljubinja, općine u Bosni i Hercegovini. Njegova porodica je migrirala u Tursku poslije Berlinskog kongresa 1878. godine, a bio je četvrta generacija porodice Grebo.

Pokretao je aktivnosti s ciljem da pomogne Bosne i Hercegovini, a to je činio kroz različita udruženja kojima je povezivao Tursku i Bosnu i Hercegovinu. Proglašen je počasnim građaninom Sarajeva, Bihaća i Goražda.

FAKTOR