Klub zastupnika SDA poziva Ustavni sud Bosne i Hercegovine da što prije postupi po zahtjevu 24 zastupnika Parlamenta BiH i donesu privremene mjere kojima bi se spriječile aktivnosti vlasti entiteta RS na izgradnji tri hidroelektrane na Drini.

Postupajući po zahtjevu grupe od 24 zastupnika Parlamenta BiH, Ustavni sud će spriječiti nesagledive štetne posljedice, ali i zaustaviti kršenje vlastitih odluka kojima je određeno da raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH.

Uprkos jasnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH, vlasti entiteta RS protuustavno su nastavile sa raspolaganjem državnom imovinom odnosno potencijalima rijeke Drine, čime svjesno atakuju na suverenitet BiH i ustavno uređenje naše zemlje.

Kontinuirane opstrukcije provođenja odluka Ustavnog suda BiH od strane vlasti u entitetu RS zahtijevaju hitnu reakciju pravne države u vidu donošenja privremene mjere Ustavnog suda BiH koja bi spriječila realizacije opasnih političkih avantura u režiji vlasti ovog entiteta, ali i zaštitio suverenitet BiH, ustavni poredak i poštivanja odluka Ustavnog suda BiH.