Potvrdio je to za Faktor predsjednik SDA Bakir Izetbegović na naše pitanje da prokomentira HDZ-ov prijedlog i proceduru po kojoj HDZ traži da se taj prijedlog razmatra.

-SDA traži od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH da otkaže sjednicu koju je sam zakazao, jer nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona - kaže Izetbegović.

HDZ-ov prijedlog, kojeg je u proceduru uveo Klub Hrvata, neprihvatljiv je iz niza razloga, stav je predsjednika SDA.

- Prije svega, riječ je o protivustavnom prijedlogu, jer je u koliziciji sa Ustavom FBiH, ne ispunjava obaveze iz Mišljenja Evropske komisije, protivan je preporukama OSCE-a i ODIHR-a, ne otklanja diskriminaciju u pogledu kandidovanja onih koji ne pripadaju konstituvnim narodima, a time ne osigurava ni provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava itd.

Uz sve to, ignoriše se ustaljena praksa da zakone prvo razmatra Zastupnički dom, a zaobiđena je Interresorna radna grupa, čiji zadatak je bio upravo izmjena izbornog zakonodavstva. Suštinski, radi se o jednostranom, pritivustanom spisku želja HDZ-a, sa namjerom da se uz pomoć SNSD-a u Domu naroda one usvoje i stvori lažna slika kako je "jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona" - pojašnjava Izetbegović.

FAKTOR