Jednomjesečni rok za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, na koji su se lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik obavezali potpisanim sporazumom, istječe danas.

No, zbog trzavica u vezi s Godišnjim nacionalnim programom (ANP), članovi Predsjedništva BiH nisu u predviđenom roku imenovali mandatara Zorana Tegeltiju.

Duboka kriza
Njegovom su se imenovanju zbog Dodikovih opstrukcija u vezi sa slanjem ANP-a u Brisel usprotivili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, a nisu pomogli ni razgovori s čelnicima ambasada u BiH. Zbog Dodikovih čvrstih stavova o ANP-u otkazane su i dvije sjednice Predsjedništva BiH i nastavljena duboka kriza u BiH.

Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je jučer ekskluzivno za „Dnevni avaz“ da, što se tiče SDA, ne vide alternativu nastavku pregovora i traženju kompromisa.

– Ali, ne znam šta planiraju Dodik i SNSD. Bilo je s njihove strane ultimatuma, blokada, prijetnji daljnjim zaoštravanjem, produbljivanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti. Nadam se da će se urazumiti i odustati od takvih scenarija. Ali, nije nemoguće, čak je i vjerovatno, da će prije ili kasnije isprobati dio plana kojim nam se prijeti. Trebamo biti spremni na sve – kaže Izetbegović i dodaje da se zemlje garanti Dejtonskog sporazuma moraju konačno razbuditi i osmisliti reakciju na eventualni napad na Mirovni sporazum i stabilnost BiH i regiona.

Imamo partnera
Na pitanje hoće li u narednim danima biti nastavljeni razgovori lidera kako bi se ova situacija razriješila, on je odgovorio da, što se njega tiče, oni „mogu biti nastavljeni i danas“.

– Neki veoma utjecajni predstavnici međunarodne zajednice ovih dana intenzivno rade na tome – tvrdi Izetbegović.

On nam je odgovorio i šta će se desiti ako Dodik nastavi s opstrukcijama i hoće li SDA tražiti drugog partnera.

– Već ga imamo. U Vijeću ministara dosta dobro funkcioniramo sa SDS-om i PDP-om. I tako ćemo nastaviti dok ne dođe do sazrijevanja u SNSD-u. Dodik je navikao da dominira, da se pred njim drugi povlače. S nama neće moći tako, mi smo korektni i dobronamjerni partneri, ali se nikada i ni pred kim nismo povukli. Nije nam to u političkom genu, ne umijemo to. Morat će se Dodik naučiti ponašanju. Prije svega, poštovanju, poštovanju Ustava, zakona, partnera, komšija. Previše je teških i ružnih riječi izgovorio o Bosni i Hercegovini, njenim simbolima, o Bošnjacima, imamima, povratnicima. Ne može se tako ponašati i tako govoriti član Predsjedništva BiH. Mi ćemo mu pomoći da to popravi. Ali nemamo namjeru ignorirati volju birača iz RS, čim se stvari normaliziraju, podržat ćemo mandatara za novi saziv Vijeća ministara po izboru SNSD – smatra Izetbegović.

Švedski sto

Izetbegović je pojasnio da SDA zarad formiranja vlasti neće odustati od svojih principa, a to je funkcioniranje države u skladu s Ustavom i vladavinom zakona te da neće dopustiti da se entitet nametne državi u nadležnostima koje su isključivo državne, u ovom slučaju su to odbrana i vanjski poslovi.

– I nećemo dozvoliti da se implementacija usvojenih zakona eskivira, da se bira kao sa švedskog stola – ovaj zakon može, ovaj ne može. Ako su se predstavnici RS predomislili u vezi s integracijom BiH u NATO, neka na državnom nivou pokrenu zakonsku proceduru kojom će to biti promijenjeno. Neka predlože vojnu neutralnost. Ta procedura nisu odluke nenadležnih entitetskih skupština i prijetnje protivustavnim referendumima – naglasio je.

Šta je dobro

Jedna od dobrih strana Sporazuma koji smo potpisali Dodik, Čović i ja, jeste da je on pokrenuo međunarodnu zajednicu, stvorio novu spremnost na angažman, posebno kod SAD i rukovodstva EU.

Nisam za vanredne izbore

Izetbegović nam je rekao da nije za raspisivanje vanrednih izbora, jer bi ih, kako kaže, imali dva puta godišnje, a ništa se posebno u rezultatu tih izbora ne bi izmijenilo.

Moramo se naučiti da poštujemo Ustav, zakone, procedure, jedni druge. Da se bolje razumijemo, da pravimo kompromise, da budemo malo više Evropljani, a malo manje tvrdoglavi Balkanci – rekao nam je.

AVAZ